Hartverwarmend carnaval in Kruiskerk

3 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Parochiaan Marga Graafland is de grote stimulator achter deze bijzondere mis. ,,Deze viering is geen nieuwigheid, maar wordt dit jaar voor de 21e keer gehouden”, vertelt zij. ,,De vicevoorzitter van het parochiebestuur destijds, Ad Meeder, was een enthousiast carnavalist. Het was zijn idee om carnaval een plaats te geven in een viering. Hij kreeg pastores en het bestuur achter zijn idee en Grootstad wilde eveneens meedoen. En zo is het gekomen dat op carnavalszondag jong en oud, vaste kerkgangers en speciale carnavalsgasten, zich verkleed en wel verzamelen voor een bijzondere en feestelijke mis.”

AMERSFOORT - Niet veel carnavalsvierders zullen carnaval verbinden met de kerk. Toch is het een feest met een katholieke achtergrond: drie dagen genieten en plezier hebben voordat de vastentijd begint - de veertig dagen waarin men toeleeft naar Pasen. Wie het programma van Grootstad, de koepel van Amersfoortse carnavalsverenigingen, goed bekijkt, ziet toch nog een linkje naar de kerk: in de H.Kruiskerk aan de Liendertseweg wordt zondag 14 februari een bruisende carnavalsmis gehouden. door Bart Verreijt

Marga is in het dagelijks leven werkzaam in het onderwijs. Toen Ad Meeder drie jaar geleden overleed, nam zij zijn taak als stimulator van de carnavalsviering in de H. Kruiskerk over. De betrokkenheid en vrolijkheid waarmee zij over haar ‘kindje’ praat maakt duidelijk dat zij de juiste vrouw op de juiste plaats is. ,,Natuurlijk waren er in het begin mensen die het niet zagen zitten om carnaval in de kerk te halen. Maar wij vinden feestvieren en het relativeren van alles wat voortdurend zo belangrijk wordt gevonden, een prima zaak. We kiezen altijd een thema dat een oprecht carnavalist zal aanspreken en dat tegelijk een tandje bijzet. We willen bij dat alles open blijven staan voor mensen die een opkikker kunnen gebruiken. Zo is er altijd aandacht voor senioren in verzorgingshuizen of voor kinderen met een handicap. Geniet van carnaval, maar bezorg ook anderen plezier, is de onderliggende gedachte. Dit jaar spitsen we het toe met het thema‘Carnaval hartverwarmend!’ Ieder mens heeft de hartverwarmende liefde van God nodig en hartverwarmende liefde voor elkaar. Het thema komt terug in de programmaboekjes, een korte gedachte aan het begin, kleurige ballonnen met wenskaartjes na afloop en de verkondiging van pastor Roderick Vonhögen. Het slotlied ‘Niet kniezen niet zeuren’ dat steeds uit volle borst wordt gezongen en dat de ‘Valleibloazers’ prachtig begeleiden, zal ieder weer vol goede moed op pad sturen.”

Het organiseren van een viering als deze vraagt veel van alle betrokkenen. Uitbreiding van de werkgroep is zeer welkom. Marga: ,,Het is hartstikke leuk werk en je beleeft er zelf ook veel aan. Als ik al die mensen zie genieten, weet ik weer waarvoor ik het doe. De boodschap die ik samen met onze medeparochianen probeer uit te dragen, slaat ook onmiddellijk op mezelf. Ik zeg op een moeilijk moment ook wel eens tegen mezelf: niet kniezen, niet zeuren, geniet van het leven… Misschien geen uiting van de grootste dichtkunst, maar de boodschap is hartverwarmend.”

u Carnavalsviering H.Kruiskerk, Liendertseweg, zondag 14 februari 10.00 uur, advies: carnavalskledij .

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie