Forse daling criminaliteitscijfers in Eemland Zuid

3 februari 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het gaat goed met de bestrijding van de criminaliteit in het district Eemland Zuid, waaronder de gemeenten Amersfoort, Leusden en Woudenberg vallen. In vergelijking met 2008 is het aantal aangiften in 2009 met ruim twaalf procent gedaald tot ruim 11.000.

door John Spijkerman

Een verdere forse verlaging van de criminaliteitscijfers is alleen mogelijk als de politie verdergaat met de samenwerking met andere instanties, denkt politiedistrictchef Lemereis. ,,Als politie zitten we wel aan de grenzen van onze effectiviteit.'' Lemereis doet ook nadrukkelijk een beroep op de medewerking van burgers om de criminaliteit ook in de toekomst verder te kunnen verlagen.

In 2010 wordt in samenwerking met de gemeenten Amersfoort, Woudenberg en Leusden burgernet ingevoerd. Burgers in deze drie gemeenten kunnen zich opgeven als ze mee willen doen. ,,Aan de inwoners willen we vragen mee te kijken bij gepleegde strafbare feiten''. vertelt de dsitrctschef. ,,Mensen kunnen zich opgeven als deelnemer. Zo'n vijf procent doet dat ook.'' Als er bijvoorbeeld een overval is, een straatroof of een vermissing van een meisje en er is een signalement dan wordt dat via de centralist in de meldkamer doorgespeeld aan alle deelnemers van burgernet. Zij krijgen dan een telefoontje van de politie met het signalement. In andere plaatsen blijkt burgerenet goed te werken. ,,Er zijn heterdaad aanhoudingen die we niet zouden hebben gehad zonder burgernet.''

Districtschef Lemereis is 'ongelooflijk enthousiast' over de werkwijze van het Veiligheidshuis, waarin diverse instanties samenwerken. Behalve de politie gaat het daarbij om het Openbaar Ministerie, de Raad voor de Kinderbescherming, Jeugdzorg , reclasseringsorganisaties en de gemeenten. ,,Het Veiligheidshuis is een geoliede machine. Het richt zich op minderjarige verdachten, jong volwassenen, veelplegers, gevallen van huiselijk geweld en de nazorg voor gedetineerden.''

De politie wil de samenwerking met andere instanties in 2010 voortzetten. Nadrukkelijker dan voorheen wordt de hulp van de burgers ingeroepen. Het bestrijden van geweld tegen politiemensen, ambulance-medewerkers, brandweerlieden en ook docenten is een prioriteit in 2010. ,,We gaan spijkerhard optreden als het gaat om geweld tegen deze groepen.'' Lemereis erkent dat het geweld tegen politiemensen 'een groot probleem' is. ,,We zullen in die gevallen proberen de schade civiel-rechtelijk te verhalen op de daders.''

Jongerenoverlast

Ook de aanpak van jongerenoverlast blijft een prioriteit in 2010. Bij de politie werd vorig jaar meer geklaagd over overlast door jongeren. Het aantal meldingen in 2009 bedroeg 1415. Dat zijn bijna 200 meldingen meer dan in 2008. De politie schreef bijna 12.500 bekeuringen uit. In Amersfoort onderscheidt de politie acht jeugdgroepen. Zes daarvan worden aangeduid als overlastgevend, twee zijn hinderlijk. Er komen in Amersfoort geen criminele jeugdgroepen voor. ,,Vanuit de politie willen we investeren op de gekozen jeugdgroepen'', stelt Lemereis.

Het aantal opgehelderde zaken is weer licht gestegen. Meer burgers bellen vaker naar 112. Dat helpt bij het aantal zaken dat wordt opgelost. Ruim tachtig procent van de 3214 aanhoudingen in Eemland Zuid gebeurt op heterdaad.

Het aantal woninginbraken in het district Eemland Zuid is in 2009 gedaald met 3,2 procent in vergelijking met 2008. De veelvoorkomende criminaliteit in Amersfoort, zoals auto-inbraken, fietsendiefstallen en vernieling daalde in 2009 met bijna veertien procent. In Amersfoort nam het aantal auto-inbraken met ruim een kwart af. Vermoed wordt dat dit te maken heeft met campagne 'Haal zelf je auto leeg'. Ook geweldsdelicten gingen met bijna vijftien procent naar beneden.

In de regio werden bij 49 hennepkwekerijen in totaal 14.132 hennepplanten in beslag genomen. De hennep heeft een straatwaarde van ongeveer twee miljoen euro. Daarnaast stuitte de politie tijdens onderzoeken naar andere strafbare feiten op 789,8 kilo marihuana.

Camera's

In de loop van 2009 is het cameratoezicht in Amersfoort vernieuwd en uitgebreid. De beelden worden op vrijdag- en zaterdagavond live bekeken. Centralisten van de politie kunnen de bediening van de camera's overnemen. Met het live uitkijken van camerabeelden kunnen problemen worden voorkomen en worden verdachten sneller opgepakt. In het afgelopen jaar leidde dat tot 32 aanhoudingen. Lemereis ziet cameratoezicht als aanvullend. ,,Het mag niet in de plaats komen van feitelijk toezicht op straat.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie