Schaatsen voor een nieuw leven

20 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Dialyseverpleegkundige Hanneke Sprong hoefde geen moment na te denken toen ze over de uitdaging op de website van de Nierstichting las. ,,Mijn teammanager had via de mail een link naar de website www.ijsstrijd.nl gestuurd en ik dacht meteen dat dit project wel een duwtje kan gebruiken. Een draagbare kunstnier zou heel veel mensen helpen.”

Verpleegkundigen op de bres voor draagbare kunstnier AMERSFOORT - Drie verpleegkundigen van het dialysecentrum van het Meander Medisch Centrum binden op 20 februari in Biddinghuizen de ijzers onder om een bijzondere uitdaging aan te gaan. Ze doen mee aan de IJsstrijd, een schaatsevenement dat 500.000 euro moet opleveren voor de Nierstichting. Met dat geld wordt een prototype van de draagbare kunstnier ontwikkeld.

door André van der Velde

Sprong, zelf een fervent schaatsster, benaderde collega’s en familieleden om een team te formeren. Collega’s Wendy van der Stoep en Wil de Clippelaar waren ook meteen enthousiast. ,,Het leven met een ernstige nierziekte heeft een enorme impact op je leven, alles leidt eronder, van je werk tot je privéleven”, licht Van der Stoep toe. ,,De nierdialyse is weliswaar levensreddend, maar het is fysiek erg zwaar. Na een behandeling ben je enorm vermoeid. Er wordt wel eens een vergelijking gemaakt met het lopen van een marathon. En patiënten moeten drie, soms vier of vijf maal per week aan de dialyse. Dat betekent dat je je hele leven daar omheen moet bouwen.” Daarbij komen volgens Sprong ook nog eens allerlei andere problemen. ,,Ze mogen maar heel weinig drinken, moeten heel veel medicijnen slikken, en moeten een dieet volgen. Maar de dialyse is ook een enorme aanslag op je lijf. Er kunnen diverse complicaties optreden, van infecties tot hart- en vaatkwalen.”

Mensen met ernstig nierfalen zijn aangewezen op de nierdialyse of op een niertransplantatie. ,,Maar”, nuanceert Van der Stoep, ,,een nier moet matchen en bovendien zijn de wachtlijsten heel lang. Voor degenen die wel een donornier hebben gekregen, betekent dat over het algemeen een compleet nieuw leven. Je hebt je vrijheid terug en je hebt weer energie om te werken, te sporten, te leven.” De draagbare kunstnier zal volgens haar ook dat effect hebben. ,,De patiënt hoeft niet meer meerdere malen per week naar het dialysecentrum. Het apparaat zuivert continu het bloed, dus zeven maal 24 uur. Dat geeft veel meer vrijheid en bovendien zijn er minder complicaties.”

Het achtkoppige team van captain Hanneke heeft de naam Samen Klaren. ,,Dat is een typische dialyse term”, legt ze uit. ,,Een klaring is het zuiveren van het bloed. En natuurlijk lukt het ons met elkaar die 200 kilometer af te leggen.” Het streven is dat iedereen in het team 750 euro ophaalt door zich te laten sponsoren door familieleden, vrienden en collega’s. ,,En wat ik heel bijzonder vind”, vult Van der Stoep aan, ,,is dat ook patiënten onze actie ondersteunen. Die vinden het een geweldig initiatief. Een mevrouw motiveerde haar donatie dat de draagbare kunstnier waarschijnlijk voor haar te laat komt, maar dat ze het jongere generaties van harte gunt.”

uWie Samen Klaren wil steunen, kan terecht op www.ijsstrijd.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie