Koor Chantatouille in Hofconcert

20 januari 2010 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - Op zaterdag 23 januari treedt kamerkoor Chantatouille onder leiding van Karel Smit voor het voetlicht in het Hofconcert in de St. Joriskerk. Met de Hofconcerten georganiseerd door Bureau Kunsteducatie in samenwerking met Amersfoortse kamerkoren komen enkele verborgen schatten van het Amersfoortse muziekleven te voorschijn.

door Peter Bruinsma

Ten onrechte leiden de koren een ietwat verborgen bestaan. Dat is de reden waarom zij zich in een aparte concertserie in de Amersfoortse St. Joriskerk presenteren. De serie telt zes concerten op de zaterdagavond in één seizoen. De concerten beginnen altijd om 20.00 uur en duren een uur. Er is geen pauze, wel is er na afloop gelegenheid om bij een kopje koffie nog eens na te praten met de koordirigent, koorleden en elkaar. De Hofconcerten bieden ook Amersfoorts jong talent een kans zich voor een geïnteresserd publiek te presenteren.

De deelnemende koren maken die keuze in overleg met de regionale Muziekschool Amersfoort. In het Hofconcert door kamerkoor Chantatouille zal het saxofoonkwartet The Phoneys als jong talent met een werk van Astor Piazolla aan het concert deelnemen. Chantatouille wordt nog door een ander kwartet ondersteund; het vocaal mannenkwartet Suspenders zal vier tango’s tijdens het concert ten gehore brengen. Twee van de vier zangers maken ook deel uit van Chantatouille. De Argentijnse tango verbindt in de twintigste eeuw hoofse vormen en volkse passie tot een emotioneel beladen spel van aantrekken en afstoten.

Veel tango’s zijn bewerkt voor koor , maar deze interpretaties zijn niet erg bekend. In 1990 nam zanger Rob Zwitserlood een stapel bladmuziek mee uit Buenos Aires en besmette het kwartet voor eeuwig met het tangovirus. Chantatouille zingt in het concert drie speciaal voor het koor bewerkte tango’s, een muzikaal idioom dat niet vaak door koren wordt opgepakt, maar dat tot wondermooie resultaten leidt. De volkse passie van de tango komt ook terug in de muziek van de betrekkelijk onbekende Oswald van Wolkenstein, tijdgenoot van Johannes van Ockeghem, de geniale muziekmeester op de drempel van de Renaissance. Zijn Missa ‘l Homme Armee is gebaseerd op een bekende volksmelodie uit de veertiende eeuw.

Secretaris Jeroen Groenland is tevreden met de grote variatie in het concertprogramma: ,,De muzikale nieuwsgierigheid van onze dirigent Karel Smit heeft ons koor ook nu weer verleid tot nieuwe vergezichten. We hebben als koor nu geleerd om te gaan met het volkse karakter van de muziek van Von Wolkenstein en de hoofse lyriek en hemelse klanken van Ockeghem. We zijn ook erg blij met de medewerking van de Amersfoortse toneel-alleskunner Antoine van Roemburg die de muziek niet alleen met een verhaal verbindt, maar ook verantwoordelijk is voor de aankleding, de opstelling en de changementen.”

u Hofconcert door kamerkoor Chantatouille olv Karel Smit mmv Saxofoonkwartet The Phoneys en vocaal kwartet Suspenders. St. Joriskerk, zaterdag 23 januari 20.00 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie