‘Andere inzameling kunststofafval’

13 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Alle Nederlandse gemeenten zijn vanaf dit jaar verplicht kunststofverpakkingen in te zamelen. De gemeente Amersfoort heeft gekozen voor inzameling via bovengrondse verzamelcontainers, die bij de bestaande verzamelpunten voor papier en glas staan. De gemeente en de Rova starten in maart een aantal proeven met andere manieren van inzamelen van kunststofafval. Volgens een gemeentewoordvoerster is de inhoud van die proeven nog niet bekend, maar volgens VVD-raadslid Henk-Jan Barske overweegt de Rova huis-aan-huisinzameling van kunststofafval in de grijze kliko’s.

VVD vreest verloedering straatbeeld AMERSFOORT - Afvalinzamelaar Rova bestudeert de mogelijkheid om de inzameling van kunststofafval in Amersfoort anders te organiseren. Volgens VVD-raadslid Henk-Jan Barske gaat het daarbij onder meer om huis-aan-huis inzameling van kunststofafval waarbij de grijze kliko moet worden gebruikt. Het restafval zou dan in het vervolg naar wijkverzamelcontainers moeten worden gebracht. Barske zet bij deze vorm van inzameling grote vraagtekens.

door André van der Velde

Barske maakt zich daarover grote zorgen, omdat die methode volgens hem kan leiden tot verloedering van het straatbeeld, omdat het restafval naar wijkverzamelcontainers moet worden gebracht. ,,Bij flats in onder meer Schothorst, Kruiskamp en Liendert zie je dat een paar dagen per week het huisvuil naast de verzamelcontainers staat, omdat deze vol zijn. Dit met alle gevolgen van dien. Katten en honden komen eraan, kinderen gaan ermee spelen waardoor het afval zich verspreidt en het losse afval trekt ook nog eens ongedierte aan.” Omdat de andere manier van inzameling de Amersfoorters ook meer moeite kost, denkt Barske dat er weinig draagvlak voor zal zijn. Volgens hem heeft het bovendien een negatief effect op de animo om afval gescheiden in te leveren.

Een methode die volgens Barske wel kan aanslaan is wanneer het kunststofaval wordt aangeboden in plastic zakken voor de woning, die vervolgens door vuilniswagens worden opgehaald. ,,Uit onderzoek blijkt dat bij deze huis-aan-huis inzameling drie tot tien keer meer kunststof gescheiden wordt opgehaald”, aldus Barske. ,,Ook hoeft deze manier van inzameling niet te leiden tot hogere kosten, omdat effectiever wordt ingezameld. We betalen allemaal verpakkingsbelasting. Dat geld komt in een grote pot. Hoe meer kunststof je inzamelt, hoe meer geld je uit die landelijke pot krijgt.”

Een woordvoerster van de gemeente stelt dat in maart met de proeven wordt gestart en dat onder meer ook wordt gekeken naar de kosten en de beleving van burgers. Zij benadrukt dat alle mogelijkheden nog open zijn. ,,Het kan zijn dat de proeven leiden tot een nieuwe manier van inzamelen van kunststofafval, maar het kan ook zo zijn dat we het bij het oude laten, als blijkt dat het huidige systeem voldoet.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie