‘Verkeerssituatie Vathorst ramp’

6 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Bewoners in de nieuwe wijk moeten rekening houden met lange ‘uitrijtijden’ die kunnen oplopen tot twintig minuten en meer, merkt de BPA op. Wie ‘s ochtends tussen 8.00 en 9.00 uur vanuit Laak de wijk wil verlaten, staat tussen de rotondes 6 en 5 al in de file. Rijden in klokrichting is geen alternatief doordat het stoplicht tussen de rotondes 9 en 10 (de aansluiting naar de A28) zijn eigen files oplevert.

VVD en BPA willen maatregelen VATHORST - De capaciteit van de boulevards in Vathorst om al het verkeer te kunnen afwikkelen is onvoldoende, vinden VVD en BPA. En dat terwijl de wijk net voor de helft klaar is en de druk de komende jaren alleen maar zal toenemen. De VVD denkt dat aanpassingen noodzakelijk zijn. Het geld dat nodig is voor maatregelen, moet volgens de BPA niet worden betaald uit de gemeentelijke begroting, maar uit het ontwikkelingsbudget voor Vathorst.

door John Spijkerman

Bij het ontwerp van de wijk Vathorst is het al fout gegaan met het verkeer. Er is onvoldoende rekening gehouden met de samenstelling van de wijk, vindt VVD-lijsttrekker Manfred Vogels. In Vathorst wonen veel tweeverdieners met twee auto’s. De capaciteit van de boulevards is onvoldoende om het verkeer te kunnen afwikkelen. Daar komt nog bij dat de verkeersdruk alleen maar groter is geworden, sinds de opening van een extra afslag op de A28. ,,Steeds meer verkeer dat doorgaat naar Amsterdam of De Hoef, weet de sluiproute via de boulevard te vinden’’, stelt Vogels.

Maatregelen

De VVD-lijstrekker vindt het de hoogste tijd voor maatregelen. De VVD denkt daarbij aan het afsluiten van de Brenninkmeijerlaan tijdens de spits of het alleen toegankelijk maken van deze weg voor Vathorsters die op het industrieterrein de Hoef werken. De VVD overweegt ook de busbanen tijdens de spits op te stellen voor ander verkeer. Daarbij zouden dan tevens enkele rotondes moeten worden aangepast zodat een betere doorstroming gegarandeerd is. De VVD wil dat op termijn verder moet worden gekeken naar een (gedeeltelijke) uitbreiding van de boulevards naar 2 x 2 rijstroken. Op grote stukken is de ruimte hiervoor aanwezig.

Ook de Burger Partij Amersfoort (BPA) vindt het verkeersconcept voor Vathorst een ramp. Het verkeersconcept dat voor Vathorst is ontwikkeld en dat uitgaat van een boulevard met één rijbaan in elke richting voor het autoverkeer, voldoet niet in de praktijk. Het college van B en W heeft de verkeersproblematiek rond Vathorst te lang heeft genegeerd, vindt de BPA. De partij wil van het college van B en W weten hoe het de nu al te constateren verkeersproblemen in Vathorst wil oplossen. De partij voorziet dat de problemen in de toekomst fors zullen toenemen en vraagt het college om maatregelen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie