Tien Amersfoortse kerken samen verder

6 januari 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT – In de afgelopen week is een nieuw hoofdstuk begonnen van de Amersfoortse kerkgeschiedenis. Met een serie handtekeningen is de fusie bezegeld van de hervormde, gereformeerde en evangelisch-lutherse kerk. Sinds 1 januari 2010 gaan ze samen verder als Protestantse Gemeente Amersfoort. Zondagmiddag wordt in een kerkdienst in de Sint-Joriskerk stilgestaan bij het bereiken van die mijlpaal.

door Koos van Noppen

‘Een ingetogen feestje’ heet het in de wandelgangen, want er zit wel een gênant kantje aan: de spreekwoordelijke kerkelijke verdeeldheid heeft ook in Amersfoort zijn sporen getrokken. Hoe lang is het geleden dat in eenzelfde nieuwbouwwijk op steenworp afstand van elkaar twee kerkgebouwen

werden neergezet? Maar de tijden zijn veranderd. In 2004 gingen de hervormden, gereformeerden en evangelisch-luthersen op landelijk niveau samen verder onder de paraplu van de Protestantse Kerk in Nederland. Die landelijke fusie van drie kerkverbanden zou ook plaatselijk gestalte moeten krijgen. Voor sommige Amersfoortse wijkkerken was dat niets nieuws: de (toenmalige) gereformeerde Rehobothkerk en de hervormde Emmakerk bijvoorbeeld gingen al in de jaren negentig samen onder de naam Emmaüskerk. Maar het samengaan van een hele serie kerken bleek nog wel een hersenkraker. Allerlei bestuurlijke regelingen en administraties moesten op elkaar worden afgestemd.

Na een zorgvuldige voorbereiding konden afgelopen oudjaarsdag de handtekeningen worden gezet. Het resultaat is een kleurrijk geheel: Adventkerk, Bergkerk, De Brug, Emmaüskerk, Fonteinkerk, Nieuwe Kerk, De Bron (voorheen De Open Hof en Opstandingskerk), Hoeksteen, Sint-Joriskerk en Johanneskerk. Ze zijn onderling zeer verschillend, maar ook zeer solidair. De Protestantse Gemeente Amersfoort stelt zich ten

doel om ,,in de toekomst een zichtbare en aantrekkelijke gemeente van de Protestantse Kerk in Nederland te zijn en zo mee te werken aan een inspirerende bijdrage van het protestantisme voor de Nederlandse samenleving”. Aanstaande zondag om 15.00 uur wordt in een viering in de Sint-Joriskerk stilgestaan bij de fusie. De kerk presenteert zich met een nieuwe website (www.pkn-amersfoort.nl) en een nieuw logo, onder het motto ‘Inspirerend dichtbij’. ,,In onze directe omgeving mogen we dicht bij de opdracht van de Heer ons belijden in woorden en daden tonen”, schrijft Kees Hoogendoorn, voorzitter van de Raad van Kerken in Amersfoort, in een felicitatie. ,,Op de golfbeweging van onze tijd mogen we dichtbij onszelf én in deze stad in wijken en buurten bijdragen aan het welzijn van mensen”. De uitdagingen voor de kerk zijn groot, schrijft Arjan Plaisier, lid van het dagelijks bestuur van de Protestantse Kerk in Nederland: ,,Hoe bereiken we mensen die zoeken naar zin en echte waarde in hun leven? Hoe kunnen we vitale geloofsgemeenschappen zijn, in het krachtenveld van de Geest? Hoe weten we het evangelie over te dragen aan een volgende generatie? Hoe kunnen we aan de leefbaarheid in de stad bijdragen? Hoe kunnen we geloofsgemeenschappen zijn waarin we het leven echt met elkaar delen?”

Het nieuwe hoofdstuk van de kerkgeschiedenis is begonnen…

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie