‘Ik denk aan zes of zeven zetels’

6 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Naam: Arriën Kruyt

Geboren: 1946

Beroep: Wethouder

Hobby: Zwemmen, wandelen, fietsen en lezen

Politiek actief sinds: 1967

Waarom staat u op een ‘onverkiesbare’ plek op de kandidatenlijst van uw partij’?

Ik heb het afdelingsbestuur verzocht om deze plaats op de lijst

Had u liever op een hogere, verkiesbare, plek op de lijst gestaan?

Nee

Wat betekent de partij voor u?

Ik ben overtuigd sociaaldemocraat. De PvdA geeft daar met wisselend succes vorm aan. Ik was vereerd dat PvdA mij in 2006 heeft voorgedragen als wethouder. Ik ben de PvdA en de gemeenteraad dankbaar dat ik dit werk vier jaar heb mogen doen.

Ik heb mijn bijdrage aan het stadsbestuur geleverd. Op alle onderdelen van mijn takenpakket heb ik goede resultaten voor de stad geboekt. De sociale dienst is de beste van Nederland, de stad bloeit in cultureel en sportief opzicht. De gemeente Amersfoort is een van de beste overheidswerkgevers van het land. Amersfoort is straks de eerste gemeente met meer dan honderdduizend inwoners, waar alle huizen zijn aangesloten op glasvezel. In Nieuwland en Hoogland ben ik actief als wijkwethouder.

Wat betekent u in de verkiezingstijd voor uw partij?

De PvdA kan een beroep op mij doen.

Gaat u campagne voeren voor uzelf om in de raad te komen?

In 2006 hebben tot mijn verwondering 585 mensen hun vertrouwen in mij uitgesproken door op mij te stemmen. Daar was ik blij mee. Ik heb toen geen persoonlijke campagne gevoerd en dat doe ik nu ook niet. Ik hoop dat de mensen die in 2006 op mij gestemd hebben en vele anderen dat weer zullen doen.

Wat doet u als u genoeg voorkeursstemmen behaalt om in de raad te komen?

Dat kan gebeuren. Je weet nooit hoe dingen uitpakken. Ik ben eerder raadslid geweest.

Het komt steeds vaker voor dat mensen met voorkeursstemmen in de raad worden gekozen. Bij de vorige verkiezingen hadden negen van de tien PvdA-kandidaat raadsleden zoveel voorkeursstemmen dat zij in de raad kwamen. Als ik voldoende voorkeursstemmen krijg, dan word ik raadslid.

Ervaart u de plaats op de lijst als eervol of als een springplek naar eventueel wethouderschap?

Elke plaats op de lijst is eervol. Het wethouderschap is voor mij geen doel op zichzelf. De fractie bepaalt wie wethouder wordt. Jelle Hekman is de natuurlijke kandidaaat.

Hoeveel zetels verwacht u dat uw partij gaat behalen?

Vier jaar geleden had de PvdA een fantastische uitslag. Er is eigenlijk geen zinnig woord over te zeggen. Ik denk zes of zeven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie