Geen provinciaal geld voor Sint Joriskerk

9 december 2009 om 00:00 Nieuws

De kosten voor de restauratiewerkzaamheden bedragen 1,5 miljoen euro. ,,1,1 Miljoen is binnen. We hebben slechts vier ton nodig,'' vertelt voorzitter Van Goor van de Kerkrentmeesters van de Hervormde Gemeente in Amersfoort. Behalve Rijkssubsidie, een gemeentelijke bijdrage en geld uit fondsen hebben ook de vrienden van de Joriskerk en de kerk financieel bijgedragen aan de restauratie. ,,Alle Amersfoorters zouden lid moeten zijn van de Stichting Vrienden van de Joriskerk'', vindt Van Goor. Vooral omdat de kerk door iedereen wordt gebruikt. De Sint Joriskerk gaat voorlopig nog wel even door met fondsenwerving voor de restauratie.

AMERSFOORT - De Sint Joriskerk hoeft niet te rekenen op een bijdrage van de provincie voor de restauratie. Dat werd duidelijk tijdens het bezoek dat gedeputeerde Anneke Raven woensdagmiddag bracht aan de kerk. Momenteel wordt hard gewerkt aan de restauratie van de Joriskerk. Het gevaar bestaat dat zonder provinciale steun de restauratie niet kan worden afgerond.

door John Spijkerman

De restauratie valt uiteen in drie fasen. In fase I gaat het om de reconstructie van het dak. Het grootste probleem is de bonte knaagkever. De beestjes ondermijnen de draagconstructie. ,,En als de dragende elementen gaan bewegen,gaat het pleisterwerk scheuren'', dat leidt tot nog hogere restauratiekosten, weet voorzitter Van Goor. Bonte knaagkevers houden van een warme en vochtige omgeving , vertelt Sandra Hovens van Monumentenzorg. Ze geeft aan dat al het aangetaste hout in de dakconstructie wordt verwijderd en er een betere ventilatie komt. Om te kijken of er nog bonte knaagkevers zijn, worden lichtkasten geplaatst. ,,Daar komen ze op af.'' In fase twee van de restauratie wordt het zuidportaal aangepakt. De kosten voor deze twee fasen bedragen 700.000 euro.

Tijdens fase drie wordt het pleisterwerk en de gewelven in de kerk aangepast. Daarvoor is een bedrag van 800.000 euro nodig. Daarvan is de helft binnen. Als het geld er niet komt, bestaat het risico dat de restauratie voortijdig moet worden afgebroken. ,,En moeten we tegen de aannemer zeggen. 'Stopt u maar'.'' 'Zonde', vindt Van Goor. ,,Het zou prachtig zijn als de restauratie in één keer kan worden afgerond.''

Van Goor heeft haar hoop gesteld op een bijdrage uit een potje dat is ingesteld door minister Ronald Plasterk. De provincie Utrecht krijgt daaruit een bijdrage van 1,4 miljoen euro. Gedeputeerde Raven liet zich woensdag rondleiden door de Joriskerk. Ze vertelde dat de kans dat de Sint Joriskerk in aanmerking komt voor een bijdrage gering is. Niet uit de gelden van Plasterk en ook niet uit uit het Parelfonds dat de provincie heeft ingesteld voor restauraties van industrieel erfgoed en kerken. De provincie hanteert een lijst met kerken in de provincie die er het slechtst aan toe zijn'', vertelt Raven. ,,De Sint Joriskerk staat op plaats zestien.'' Restauratie van kerken is een taak van het Rijk, vindt Raven. ,,Het Rijk moet kerken restaureren en met een instandhoudingsregeling komen.'' De provincie is er 'ingesprongen' omdat her en der in de provincie kerken op instorten stonden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie