Presentatie dvd en boek van Amersfoort 750 (+ video)

1 december 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Wie nog even wil nagenieten van het Amersfoortse jubileumfeest, van de spectaculaire opening tot en met het gezellige slotfeest en alles ertussen in, kan het hart ophalen. De stichting Amersfoort 750 heeft zowel een jubileumboek als een jubileumdvd uitgegeven. Maandagmiddag zijn ze gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in het Amersfoort 750 paviljoen. In totaal gaat om ruim twee uur film en 180 pagina's boordevol unieke festiviteiten.

door André van der Velde

,,Ik word er weer heel blij van", zegt burgemeester Albertine van Vliet tijdens het zien van de compilatie van de filmbeelden. De presentatie is een van de laatste plechtigheden in het paviljoen, iets dat haar vult met verdriet en nostalgie. ,,Dit was het, hier hebben we vier jaar aan gewerkt en nu is het echt voorbij. De spullen worden straks ingepakt", aldus Van Vliet. ,,Daarom is het heel goed dat alles is vastgelegd. Zo kunnen we zien of dit het feest is geworden dat we vooraf hoopten."

Het boek ‘Amersfoort 750 - Een mirakel dat plaatsvond’ is samengesteld door onder meer producent/vormgever Adri Colpaart. Voordat Van Vliet hem het eerste exemplaar overhandigt, bladert ze door het boek. Op de uitklapbare kaft staan zilveren slingers; iedereen die het mirakel heeft meegemaakt, weet waarvoor die staan. ,,Het spettert van het boek af. Dit geeft het gevoel weer dat we hadden. Wat jullie met dit boek hebben weten te creëren is van een ongelooflijke veelzijdigheid en kwaliteit. Alle evenementen, van de grootse festivals tot intieme ontmoetingen, zijn in beeld gebracht."

Colpaart kijkt terug op een heel bijzondere klus. ,,Het was een fantastisch feest, een heel fotogeniek feest ook. Aan dit boek met 500 foto's liggen 10.000 foto's ten grondslag." Het grote probleem was volgens hem het maken van een keuze. ,,Nadat we de beste foto's hadden uitgekozen, bleven nog heel goede en prachtige foto's over. Ik dacht toen 'we moeten niet enkele foto's uitzoeken, maar er als het ware strips van maken, zodat er verhalen ontstaan'."

Van Vliet noemt het boek een fantastisch document dat het feest op gepaste wijze afsluit. ,,En dat geldt ook voor de film, 'Amersfoort 750 in beeld'. Helemaal geslaagd."

Samensteller Rob Smulders, directeur/producent van Smulders Audiovisueel spreekt net als Colpaart ook van een enorme klus. ,,Maar het was ook een enorm mooie klus. We filmden over een heel lange periode, waarin heel veel gebeurde. We moesten veel ballen in de lucht houden omdat we niks wilden missen."

Het materiaal is overzichtelijk ingedeeld. ,,Er zijn veertig filmpjes verdeeld over dertien thema's zoals Openingsfeest, Verjaardagsfeest, Sport, Historisch, Ontmoeting en Slotfeest. Als deze thema's hebben hebben weer een submenu's", aldus Smulders, die trots is op het resultaat. ,,Het zijn niet alleen beelden met een muziekje of zo, nee het zijn in feite allemaal kleine Nova-itempjes met voice-over."

uBoek en dvd zijn verkrijgbaar in de Informatiewinkel in de Observant. De dvd kost 7,50 euro, het boek 15 euro. (Combinatieprijs 20 euro).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie