‘Voorbeeld van kortzichtig beleid’

4 november 2009 om 00:00 Nieuws

Het college van b en w wil de komende jaren structureel 10 miljoen euro bezuinigen. Op het gebied van wijkwelzijn is onder meer voorgesteld De Drietand te sluiten. De bezuiniging zou betekenen dat zo’n vijftig clubs en organisaties die wekelijks gebruikmaken van De Drietand een ander onderkomen moeten vinden. Daarbij gaat het om activiteiten voor zelfstandig wonende senioren overdag en van het denksportcentrum ‘s avonds.

Gebruikers hekelen sluiting De Drietand KRUISKAMP - ‘Schandalig’, ‘volstrekt onbegrijpelijk’, ‘kortzichtig en onfatsoenlijk’. Gebruikers van De Drietand hebben geen enkel begrip voor de plannen van de gemeente om het activiteitencentrum te sluiten en de activiteiten elders onder te brengen.

door André van der Velde

,,Het is vreselijk dat we hier wegmoeten, we horen hier gewoon thuis”, zegt Siep Peters - De Weerd, bestuurslid van de stichting Sociaal Cultureelwerk voor Bejaarden (SCWB), een organisatie die onder meer bingobijeenkomsten, klaverjasmiddagen en gymnastieklessen organiseert. ,,De Drietand ligt centraal en is vanuit heel Amersfoort makkelijk te bereiken. Iedereen kan ook altijd binnenkomen, het is hier gezellig en laagdrempelig en er vinden veel activiteiten plaats.”

Beheerder Henk Pit van De Drietand noemt de plannen van de gemeente schandalig. ,,Vijf jaar geleden is het pand gedeeltelijk verbouwd en werd het een activiteitencentrum in plaats van alleen een seniorencentrum. Toen is het bestuur van de stichting Labyrint- De Drietand door de gemeente de garantie gegeven dat het centrum tien jaar open zou blijven, maar nu willen ze er al na vijf jaar de stekker uit trekken. Dit is een voorbeeld van onfatsoenlijk en kortzichtig beleid.”

Wethouder Gert Boeve stelde vorige week dinsdagavond tijdens behandeling van de bezuinigingsvoorstellen door de gemeenteraad, dat de activiteiten in De Drietand niet wijkgebonden zijn en daarom ook op andere locaties in Amersfoort kunnen plaatsvinden. Pit is het daarmee niet eens. ,,De bereikbaarheid en de ligging zijn essentieel voor de stedelijke functie van De Drietand. Als je activiteiten gaat verplaatsen, dan moeten de ouderen een nieuwe plek zoeken en dat willen ze niet. En wat ze zeker niet willen is dat ze voortaan naar een verzorgingshuis moeten voor hun activiteiten. Dat zien ze als een versnelde stap naar hun mogelijke toekomst.”

Gerrit Bouwman beaamt dat. Hij is een trouwe bezoeker van het centrum, waarvoor hij ook al meer dan vijftien jaar vrijwilligerswerk doet. ,,Waar moeten de mensen dan naartoe? Naar De Koperhorst? Daar ben ik nog nooit geweest en daar ga ik ook niet naar toe. Nooit.”

De afgelopen weken zijn onder de gebruikers van De Drietand 580 handtekeningen opgehaald tegen de voorgenomen sluiting. ,,Zoveel hadden we van tevoren niet verwacht”, zegt initiatiefneemster Peters. ,,En er zijn ook heel veel emotionele brieven bij van mensen die zeggen eindelijk een plek te hebben gevonden en nu weer wegmoeten. Dat is ook onbegrijpelijk. En dat terwijl het pand zelf nog prima in orde is. Ja, er moet wat worden vervangen, maar het is te gek voor woorden dat ze dit gebouw willen slopen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie