Vereniging voor Huismuziek zoekt leden

28 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Veel amateurmusici hebben een passie voor kamermuziek. De Vereniging voor Huismuziek biedt hen de mogelijkheid om samen in ensemble-verband te musiceren. De Landelijke Vereniging voor Huismuziek heeft vijfentwintig regionale afdelingen in Nederland. De afdeling Amersfoort en omstreken is verdeeld in vijf groepen die onder leiding van ervaren docenten wekelijks bij elkaar komen om samen te musiceren.

door Peter Bruinsma

Els Schreuder is één van de ervaren dirigenten van de Amersfoortse Vereniging voor Huismuziek. Wat is volgens haar de doelstelling van Huismuziek?

,,Mensen die in hun vrije tijd graag musiceren willen na een dag hard werken zonder stress bezig zijn met hun geliefde hobby. Zonder druk van het repertoire en zonder pretentieuze optredens in het vooruitzicht bieden wij hen die mogelijkheid om in groepsverband stukken tot klinken te brengen. De dirigenten kiezen het repertoire en stellen het aan de leden voor. Het hangt van het niveau van de musicus af of je thuis veel moet studeren. Als we bij elkaar komen om een stuk samen te spelen en af te werken dan is het wel van belang dat je de noten al een beetje kent. De een heeft daar wat meer tijd voor nodig dan de ander. Voor ons blijft het plezier beleven aan samen musiceren van belang.”

De Amersfoortse Vereniging voor Huismuziek heeft door vertrek en overlijden van enkele leden weer plaats voor nieuwe amateurmusici. Er zijn twee blokfluitgroepen die op woensdagavond om de veertien dagen repeteren onder leiding van Trees Ariëns en Paulien van Hulst. Op donderdagavond repeteert de dwarsfluitgroep in De Bieshaar in Hoogland. Er zijn twee gemengde groepen die op dinsdagmiddag of op dinsdagavond in Verzorgingshuis Eemgaarde repeteren. De gemengde groep bestaat uit strijkers, één klarinet, twee hobo’s. ,,Juist binnen die groep is er nog plaats voor nieuwe musici“, licht Els Schreuder toe. ,,Je laven aan samen muziek maken na een dag hard werken is een geweldige ervaring. Muziek is bindend en het neemt de stress uit je leven weg. Op 11 november komen alle vijf groepen van de afdeling Amersfoort bijeen in Buurthuis De Roef in Amersfoort. “ ,,De avond begint om 19.30 uur en iedere groep speelt voor elkaar een van te voren ingestudeerd stuk. Samen werken we die avond aan het in elkaar steken van een driekorig instrumentaal werk van Gabrieli voor alle aanwezige musici. Iedere groep heeft dan van tevoren hun aandeel in het geheel gestudeerd.

Dat samen werken naar de climax vormt wel het hoogtepunt van die avond”, verduidelijkt Els Schreuder. Moet je als geïnteresseerd musicus nog aan bepaald eisen voldoen? “Een zekere mate van beheersing van je instrument is wel vereist. De nieuwe leden spelen eerst drie keer mee. Dan wordt van beide kanten bekeken of de deelname bevalt. Leden kunnen ook deelnemen per project of gedurende een bepaalde tijdsduur.

Geïnteresseerden kunnen zich per e-mail opgeven of informatie inwinnen bij heinhof@ziggo.nl. Zie ook www.huismuziek.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie