Amersfoort krijgt internationale kerk

16 september 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Patrick en Pius blijven nog even hangen na de woensdagavondmaaltijd bij de familie Westerbeek. Zij maken deel uit van de nieuwe internationale kerk Grace Church die behalve zondag elke woensdag - verdeeld in life groups - bij elkaar komt om te delen in elkaars leven. Next week bij Patrick? De Ugandees aarzelt; koken is een probleem. “No worry, just pray”, stelt de Nigeriaan Pius hem gerust.

door Joke Bosch

Uitgroeien tot een internationale kerk waarin Amersfoorters uit allerlei culturen zich thuis voelen – dat is het verlangen van de nieuwe geloofsgemeenschap Grace Church. In Amersfoort wonen meer dan 30.000 mensen met een niet-Nederlandse achtergrond, dus de doelgroep is groot. Voorlopig heeft Grace Church echter genoeg aan de veertig stoelen in het kleine kerkje aan de Appelweg, waar zij elke zondag om 12.00 uur samenkomt voor een maaltijd en een viering. Zondag 27 september pakt de kerkgemeenschap het voor één keer groots aan; dan wordt de officiële start gevierd in stadshal De Flint, tijdens een feestelijke kerkdienst van de Ichthuskerk (christelijk gereformeerd) en de Westerkerk (gereformeerd-vrijgemaakt), die samen het initiatief namen voor de nieuwe kerkgemeenschap.

,,Wij willen een hechte gemeenschap vormen”, vertellen teamleiders Ronald en Nienke Westerbeek. ,,Niet alleen op zondag een uurtje bij elkaar zitten, maar onze levens met elkaar delen. Vandaar ook dat we deze zomer met de life groups begonnen zijn. Voor veel van onze mensen is de emigratie naar Nederland een traumatische ervaring geweest. Ze hebben hun familie en cultuur ver achter zich gelaten en voelen zich ontheemd. Nederland is een koud land voor hen, niet alleen wat betreft temperatuur. In Grace Church willen we met elkaar een nieuwe familie vormen.”

Twee jaar geleden werden de Westerbeeks door een paar gereformeerde dominees gevraagd zich sterk te maken voor een internationale geloofsgemeenschap. ,,In hun kerken waren soms Afrikanen te gast die nauwelijks aansluiting vonden bij de Hollandse gemeenteleden, hoezeer die ook hun best deden. Maar ook blanken uit bijvoorbeeld Zuid-Afrika voelen zich niet altijd thuis in de Nederlandse kerken. Of neem de Ierse vrouw die vanwege haar problemen eenvoudig geen kerk durfde binnenstappen, maar zich bij ons welkom voelt. ‘Come as you are’, dat is ons motto. Het maakt niet uit wie je bent of hoe je eruit ziet; bij God ben je welkom. ‘Come as you are, don’t stay as you are’. Wij geloven dat God levens verandert. Je hoeft niet te blijven hangen in je verleden. Jezus geeft hoop op een nieuwe toekomst. Daar heb je wel elkaar voor nodig, vandaar dat fellowship bij ons zo belangrijk is.”

Niet alle bezoekers van Grace Church spreken en verstaan Engels, maar een probleem is dat niet. ,,De voertaal is Engels, maar je mag gerust Portugees spreken of met je handen omhoog in het Nepalees zingen in onze kerk. De verschillende culturen verrijken de gemeenschap.”

Grace Church maakt deel uit van ICF Amersfoort (International Christian Fellowship), een missionair samenwerkingsverband van de Christelijke Gereformeerde en Gereformeerd-vrijgemaakte kerken. Zie ook www.gracechurch.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie