Gratis maken fietsenstallingen werkt onvoldoende

9 september 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeente onderzoekt hoe er meer fietsen neergezet kunnen worden bij Station Amersfoort. Als oplossing wordt gekeken naar het op elkaar stapelen van fietsen - 'gelaagd stallen' - aan bijvoorbeeld de BW-laan en aan het Smallepad. Op het Stationsplein wil het college gelaagd stallen niet toestaan, omdat dit niet goed is voor de uitstraling van het plein.

door John Spijkerman

Het gratis maken van de bewaakte fietsenstalling aan het Stationsplein is voor het college van B en W geen mogelijkheid. Dat zou jaarlijks meer dan drie ton kosten en daar is geen geld voor. Bovendien is het maar zeer de vraag of de reizigers hun fiets dan ook in die fietsenstalling zouden plaatsen.

Als reiziger is het soms moeilijk je fiets vlakbij het station neer te zetten. Als er onvoldoende ruimte is, zetten mensen hun fietsen buiten de rekken. Dat geeft een rommelige aanblik. Al enige tijd is de gemeente bezig de situatie te verbeteren. Zo zijn er meer fietsenrekken gekomen, wordt er meer gecontroleerd en zijn bewaakte fietsenstallingen gratis geworden.

Toch zetten veel reizigers hun fiets nog steeds het liefst neer bij onbewaakte stationsstallingen. Het gratis maken van de betaalde fietsenstallingen op het Mondriaanplein en Station Schothorst heeft weliswaar geleid tot een verdubbeling van het aantal gestalde fietsen, maar een groot deel van de beschikbare stallingsruimte wordt nog steeds niet gebruikt. In overleg met ProRail wordt nu onderzocht hoe ook de capaciteit van de onbewaakte stalling op het Mondriaanplein kan worden verhoogd.

Ook bij de andere stations moet wat gebeuren. Bij Station Schothorst wil de gemeente een P&R-terrein ontwikkelen. Bij het ontwikkelen van de stationsomgeving wordt ook nadrukkelijk gekeken naar het fietsparkeren. Bij Station Vathorst is samen met het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV) en ProRail een plan ontwikkeld om in totaal 1480 stallingplaatsen te realiseren, inclusief 76 fietskluizen. Aan de noordzijde, waar de meeste vraag is, komen 1100 plaatsen, aan de zuidzijde 380 plaatsen. In de toekomst is nog verdere uitbreiding mogelijk aan de zuidzijde.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie