Engel voor alle duidelijkheid

2 september 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Hoewel gehoorverlies sociaal gezien vaak erg ingrijpend is, stellen mensen die eerste stap naar de audicien vaak onnodig lang uit.

Bij Engel Hoortoestellen weten ze daar alles van. ,,Slechthorendheid ontstaat vaak geleidelijk aan, het duurt dan meestal ook een hele tijd voordat je merkt dat er iets mis is”, vertelt audicien Jaap Engel. ,,En inderdaad áls je het dan merkt dan nog is de stap naar de audicien best lastig. Veel mensen hebben namelijk nog het hoorapparaat van twintig jaar geleden op hun netvlies. Dat beeld is helemaal achterhaald, de moderne hoorapparaten lijken in niets op hun voorgangers. Niet alleen het uiterlijk is ingrijpend veranderd ook de mogelijkheden van nu zijn zoveel beter. Er bestaan vandaag de dag ongeveer achthonderd verschillende soorten hoortoestellen en de sommigen hebben wel zes miljoen instelmogelijkheden.”

Het aanpassen van een hoortoestel is vakwerk. Bij Engel hoortoestellen is het vakmanschap goed verankerd. Jaap Engel zit al veertig jaar in het audicienvak en ook zijn vrouw Ans en hun zoon Lourens zijn besmet met het hoorvirus. ,,Het is een dankbaar vak”, vertelt hij. ,,Je bent commercieel én sociaal bezig. Als audicien bouw je een persoonlijke band op met je klanten. Voordat je aan het aanpassen toe komt, stort iemand vaak zijn hart uit. Daar zijn schrijnende verhalen bij. Mensen die door hun slechte gehoor in een sociaal isolement geraakt zijn. Pas daarna kom je aan het aanpassen toe. De kracht van Engel is dat we een familiebedrijf zijn. Klanten krijgen telkens met dezelfde audicien te maken, dat is prettig voor hen maar ook voor ons. De klant hoeft niet telkens hetzelfde verhaal te vertellen en wij leren het oor door en door kennen. Bovendien zijn wij vrij in ons doen en laten. We hebben geen contract met een hoortoestellenfabrikant. Bij ons krijgt de klant gewoon dat toestel wat op zijn gehoor is toegesneden.”

Klanten van Engel krijgen altijd een hoortoestel op proef. ,,Iedere nieuwe klant mag een aantal maanden lang verschillende hoortoestellen proberen. Het is belangrijk dat je je lekker voelt met het toestel. Het toestel zelf moet bij je passen maar het moet ook passen bij je leefomgeving”, legt Engel uit. ,,Pas als alles klopt, komt het definitieve aanpassen.”

Iedereen die een hoortoestel van Engel heeft, wordt vijf jaar lang twee keer per jaar gecontroleerd. ,,We controleren dan niet alleen de werking van het apparaat maar ook of de aanpassing die het hoortoestel heeft nog klopt met het gehoor. We houden graag de vinger aan de pols wanneer het gaat om het welzijn van onze klanten.”

u Engel Hoortoestellen, Euterpeplein 11/A, 033-4793933, amersfoort@engelhoortoestellen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie