Muntenactie loopt keigoed

17 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Als de klanten het hebben begrepen wordt er gelijk zaken gedaan en blijkt de muntenverkoop een schot in de roos.

‘Op de markt is uw euro 1 euro 20 waard’ AMERSFOORT - Met veel geduld leggen Frieda Soncini en haar beste vriendin Miek van Elshout aan de marktbezoekers nog maar weer eens uit hoe de muntenactie werkt. Koop je tien muntjes voor 10 euro dan krijg je er twaalf, maar wel inwisselen bij de kraampjes op marktplein de Hof.

door Joop de Keijzer

Frieda, samen met haar man Mario, is eigenlijk niet meer weg te denken op de markt waar ze trouw met haar koffiekar op de marktdagen over het plein ploetert. En moet er iets worden georganiseerd, vraag het aan Frieda die neemt gelijk het voortouw en maakt elke actie tot een succes. Al 33 jaar is ze de steun en toeverlaat van de marktkooplui die lyrisch over haar kunnen vertellen.

Kaasboer ‘Daalder Kaas’; ,,Haar koffie is echt altijd goed”, Zoetwarenboer Henk Gorter: ,,Ze staat je met raad en daad bij en ze heeft het hart op de juiste plaats”; Groenteboer Jan Huijgen: ,,Ze hoort er gewoon bij en is tevens vraagbaak voor iedereen.”

Verkleed als marketentster loopt zij speciaal voor Amersfoort 750 in de kledij van “toen” en ook echtgenoot Mario kon niet achterblijven en loopt in zijn fietsenstalling op de boterwaag in de klederdracht van lang vervlogen tijden.

Feestwinkel ‘de Zotte Inval’ in de Lavendelstraat vaart wel bij de verkoop van deze middeleeuwse kledij maar ook de dagjesmensen zetten het echtpaar regelmatig op de foto.

Haar man Mario is ook een schat van een man die al ruim 10 jaar de fietsenstalling beheert maar ook niet te beroerd is om het toiletpapier aan te vullen als het op is of even op de boodschappentas van een bezoeker te passen.Mocht je overigens die vijftig cent stallingsgeld echt niet kunnen missen dan wil hij ook nog wel eens over zijn Italiaanse hart strijken. En als iemand met een lekke band het geduld kan opbrengen om even te wachten dan plakt hij ook nog eens die lekke band of legt er een afgelopen ketting weer netjes om.

Naast de muntenkraam treed ‘Duo Anderhalf’ op met zanger Gert als stralend middelpunt en opeens zijn de muntjes niet aan te slepen op het zonovergoten marktplein.

,,Ik mot weg, de koffiekannen zijn leeg en ik mot ook aan mijn soepronde beginnen”, roept Frieda en gehaast verlaat ze de markt om in de soep te gaan roeren.

Vriendin Miek heeft haar handen nu vol aan de muntverkoop, maar legt met een stralende lach voor de 750e keer uit hoe het werkt met dat plastic betaalmiddel.

Zanger Gert zingt Frank Sinatra en de mensen blijven staan op te luisteren vlak naast de muntjeskraam van Frieda en Miek. Slim gedaan want weer wisselt een tien euro biljet van eigenaar als de klant is overtuigd van het voordeel. Marktkooplui tevreden, Frieda, Mario en Miek tevreden want de stad is immers jarig en dit is hun geslaagde bijdrage aan de feestvreugde in Amersfoort 750.

Volgende week loopt de verkoopactie nog en de muntjes kunnen nog worden ingewisseld tot en met 12 september.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie