BPA-vragen over dak Wellantcollege

3 juni 2009 om 00:00 Nieuws

De storm in de nacht van vorige week maandag op dinsdag heeft in Amersfoort een miljoenenschade veroorzaakt. Zo waaiden zeker zo’n 400 bomen om en raakten tal van andere bomen zo zwaar beschadigd dat ze alsnog moesten wijken. Ongeveer 3.000 bomen liepen kruinschade op. De gemeente verwacht in totaal drie weken nodig te hebben om alle bomen en takken te verwijderen. Ongevallen bomen en afgewaaide takken hebben ook schade veroorzaakt aan tal van auto’s. En verder gingen er zeven lichtmasten om.

Twijfel over kwaliteit van dakconstructie VATHORST - De BPA wil van het college van burgemeester en wethouders weten of de dakconstructie van het Wellantcollege voldeed aan de benodigde kwaliteitseisen. Het dak waaide vorige week tijdens de zware storm van de vmbo-school in Vathorst. Volgens de BPA zijn de leerlingen, docenten en andere gebruikers van het schoolgebouw aan een ramp ontsnapt doordat de storm ‘s nachts plaatsvond en niet tijdens schooluren.

door André van der Velde

De stormschade aan het dak van het Wellantcollege en aan het dak van de sportzaal naast het Sportfondsenbad heeft voor politieke beroering gezorgd.

Volgens de BPA zijn er twijfels gerezen over de door de aannemer geleverde kwaliteit van de dakconstructie van het Wellantcollege. Zo zouden te korte schroeven zijn gebruikt. De partij dringt er daarom bij het college op aan een onafhankelijk onderzoek te laten instellen naar de vraag of de dakconstructie voldeed aan de daarvoor geldende kwaliteitseisen. ,,De omvang van de schade is er ernstig genoeg voor.”

Ook stelt de BPA dat rondom het gehele dak van het schoolgebouw zogenoemde ‘stormankers’ ontbraken. Volgens de partij zijn deze ankers verplicht en de partij wil daarom opheldering van het college waarom ze ontbraken. Dit omdat de gemeente een verplichte toezichthoudende taak heeft gedurende de bouw. In samenhang daarmee vraagt de partij zich af of de SRO in de rol van gebouwenbeheerder een begeleidende of toezichthoudende taak heeft gehad bij de realisatie van het Wellantcollege.

Omdat de verantwoordelijke bouwondernemer failliet is, wil de BPA bovendien weten op welke wijze de kosten kunnen worden verhaald.

Voor wat betreft de sportzaal naast het zwembad wil de partij duidelijkheid over wie de dakbedekking heeft aangebracht, welke organisatie namens de gemeente toezicht heeft gehouden tijdens de bouw en of de SRO het pand onderhoudt. Ook wil de partij weten of de herstel- en reparatiekosten voor rekening van de gemeente komen.

Aangaande de herstelwerkzaamheden aan zowel het schoolgebouw als het sportfondsenbad, wil de BPA van het college weten of ,,nu wel volgens de constructieve tekeningen en volgens het gemeentelijke Bouwbesluit wordt gebouwd.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie