Rupsen terroriseren Tristanpad

20 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Wie het Tristanpad richting het Operaplein oploopt, ziet het meteen. Eén boom is in ragfijn spinsel ingepakt en daarachter krioelen duizenden en duizenden kleine rupsen. Niet alleen de boom is ingepakt, de beestjes hebben zich ook genesteld in de tuinen van omwonenden. De omgeving ziet er spookachtig uit.

Omwonenden willen kap van ‘spookboom’ SCHUILENBURG - De spinselmot heeft weer toegeslagen aan het Tristanpad in Schuilenburg. Elk voorjaar pakken de rupsen van de vlinder de statige boom volledig in en eten ze alle bladeren op. Na een week of zes zijn ze verdwenen, maar voor direct omwonenden is de maat vol. Zij ondervinden elk jaar overlast door de talloze beesten die hun tuinen als het ware terroriseren en willen daarom dat de boom wordt omgekapt.

door André van der Velde

,,Het is een sierkers”, legt Aard van Alphen uit. Hij woont schuin tegenover de boom. ,,Daar zijn die rupsen erg happy mee. Ze pakken de boom helemaal in en vreten alle bladeren op. Dit probleem speelt elk jaar en elke keer kaarten we het bij de gemeente aan, maar er gebeurt niks. Ja, af en toe komt een opzichter kijken. Laatst zei hij dat de gemeente niet elke boom kan weghalen waar een rupsje inzit.”

Omdat het regenachtige dag is, valt hun activiteit nog enigszins mee, zegt Van Alphen. ,,Als het zonnetje schijnt, laten die beesten zich bij bosjes omlaag vallen en gaan ze aan de wandel. Ze zitten in alle planten, heggen en struiken van de aangrenzende de tuinen.”

Hoewel het gaat om ongevaarlijke rupsen, is de ergernis groot. ,,Hier spelen veel kinderen, die krijgen het spint van die beesten op hun kleren, dat is gewoon smerig. Er is maar één optie en dat is het weghalen van de boom. Dan moet er wel weer een anderen boom voor terugkomen; de wijk willen we groen houden..”

Buurman Cor Visser is ondertussen druk bezig zijn tuin te ontdoen van rupsen. ,,Ik geef het op, hier is geen beginnen aan, ze zitten overal”, zegt hij, terwijl misprijzend naar de ingepakte sierkers kijkt. ,,Als deze boom bij het huis van de burgemeester stond, was ie al lang weg. Dit is toch geen boom meer?”

Ook buurvrouw Anja Golverdingen heeft ook veel overlast van de rupsen. De takken van de boom hangen gedeeltelijk over haar tuin. ,,Ik werk als gastouder en het is gewoon niet fris om peuters en dreumesen tussen die rupsen en het spinsel te laten spelen.”

Onlangs is een ongediertebestrijder van de ROVA wezen kijken. Een woordvoerder laat echter weten dat zij er niets aan zullen doen. ,,De larven van de spinselmot of stippelmot zijn niet schadelijk voor de mens. Ze moeten niet worden verward met de eikenprocessierups, die bij mensen allergische reacties veroorzaakt. Bovendien geven ze geen blijvende schade aan de boom.” Dat omwonenden overlast ondervinden noemt hij een kwestie van beleving. ,,De boom is een stuk natuur en daar hoort ook fauna bij. In het positieve geval zijn het vogels, nu gaat het om rupsen.”

Ook de gemeente ziet geen reden tot ingrijpende maatregelen. ,,Zelfs bomen met de processierups worden niet gekapt. Dan worden tal van andere maatregelen genomen”, aldus een woordvoerster. ,,Dus kap is nu evenmin een optie.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie