‘Onverschilligheid is moordend’

13 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Terugkijkend, hoe is u het raadslidmaatschap bevallen?

Anya Wiersma stapt uit gemeenteraad AMERSFOORT - Na ruim drie jaar stapt SP-fractievoorzitter Anya Wiersma op als raadslid. Allerlei andere ambities en activiteiten, zoals het voorzitterschap van de FNV Vrouwenbond, bleken steeds moeilijker met het raadswerk te combineren. Met haar vertrek verliest de raad niet alleen een eigenzinnig, bevlogen en betrokken politica, maar ook een helder spreekster die op onverwachte momenten met een verfrissende humor - met een licht Fries accent - uit de hoek kon komen. Verslaggever André van der Velde sprak met haar.

,,Ik ging er toen ik raadslid werd vanuit dat het om de inhoud zou gaan. Maar er zitten zo veel verschillende kleuren in de raad - dat is natuurlijk ook legitiem: zo werkt democratie -, dat het moeilijk is iedereen te overtuigen van hetgeen jij gelooft ook het juiste is. Dat is niet mijn kwaliteit. Als ik in iets geloof en me er sterk voor maak, krijg ik normaliter de mensen wel met me mee. Kijk naar Keiroze en de stadsbrede viering van Vrouwendag in Amersfoort.”

Bent u daarin teleurgesteld?

,,Zeker niet. Ik heb veel van het raadswerk geleerd. En als politieke partij met maar drie zetels kun je ook niet heel veel bereiken, maar we hebben er toch een aantal belangrijke zaken doorheen gekregen. De dwangsom bestuurlijke boetes is er bijvoorbeeld gekomen, de toegankelijkheid van openbare gebouwen voor gehandicapten is verbeterd en het voorstel om invalidentoiletten te plaatsen op de Varkensmarkt en bij de Koestraatgarage is aangenomen.”

Waarin schiet de politiek tekort?

,,De politiek moet veel dichter naar de burgers toe, meer horen wat er onder hen leeft. Je hoort te vaak van mensen ‘ze luisteren niet naar ons’. Vorige week nog tijdens een bijeenkomst in Hoogland-West over de mogelijke komst van een golfbaan. Zo haken mensen af. Dat is heel erg omdat zo de maatschappij uit elkaar valt. Dan gaat onverschilligheid heersen en die is de doodsteek voor een samenhangende maatschappij: onverschilligheid is moordend.”

Wat ergert u het meest?

,,Waaraan ik een gloeiende hekel heb, is aan mensen met een opgeblazen ego, aan politici die zich beter voordoen dan ze zijn. Wees gewoon wie je bent, sta in je eigen zijn. Dat doen helaas te weinig mensen. Maar als je bij jezelf blijft, bereik je daar het allermeeste mee. Maatschappelijk gezien kan ik mij erg boos maken over het schrijnende verschil tussen arm en rijk.”

Welke ambities heeft u de komende jaren?

,,Ik wil in Amersfoort de roze energie losmaken en volgend jaar hier een prachtige Roze Zaterdag teweeg brengen. Amersfoort moet een gayvriendelijke stad worden, dat is nu nog niet het geval. Het is namelijk nog steeds een issue als iemand homoseksueel is; je mag kennelijk nog steeds niet zijn wie of wat je bent. Daarmee wil ik mij de komende een à twee jaar bezighouden. Daarna zie ik wel, zo is mijn leven altijd gegaan. De kansen die voorbij komen heb ik gepakt en er komen altijd weer nieuwe.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie