De Kolkrijst; voor een drankje op maat

13 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Een zelfstandige slijterij heeft veel voordelen boven een keten aldus Van der Hoef. ,,Ik kan leveren wat de klant vraagt. Als zelfstandige ondernemer pas ik mijn assortiment aan aan wat de markt van me vraagt. Bovendien kan ik mijn klanten extra service bieden: zoekt iemand iets speciaals, dan probeer ik dat te achterhalen.”

AMERSFOORT - Theo van der Hoef en zijn zoon Wilco zijnde vierde en vijfde generatie ondernemers in De Kolkrijst. Ooit startte de overgrootvader van Theo zijn kruidenierszaak hier. Nu is het een zelfstandige slijterij. De van der Hoefs zijn aangesloten bij de inkooporganisatie De Topslijter en kunnen hun waren daardoor tegen scherpe prijzen aanbieden. Naast de verkooptak, kunnen klanten ook thuistaps, proffesionele taps, sta-tafels en zelfs glazen huren bij De Kolkrijst.

Van der Hoef biedt zijn clientèle een uitstekend assortiment. ,,Dat begint al met het bier. We hebben ongeveer 150 tot 200 biersoorten in huis. Die bieren komen ook nog eens overal vandaan: je kunt het zo gek niet bedenken, de hele wereld brouwt bier tot in Amersfoort aan toe. Het meest bijzondere bier wat ik op dit ogenblik heb staan, is Singha, dat komt uit Thailand. Dat vind je bijna nergens, maar dus wel in Hoogland. Het is een wat lichter bier, uitstekend geschikt voor de warme zomermaanden.”

Wijn en gedistilleerd zijn de andere poten onder slijterij De Kolkrijst; veertig soorten jenever, tachtig of negentig soorten whisky en misschien wel tweehonderd verschillende wijnen. Bij De Kolkrijst kijken ze niet op een flesje. “Onze wijnen komen niet alleen uit traditionele wijnlanden. We hebben ze ook uit minder voor de hand liggende landen zoals Zwitserland, Oostenrijk en ons eigen Nederland.”

Eigenlijk alles wat in de winkel staat, is door de Van der Hoefs hoogstpersoonlijk geproefd. ,,Als er iets nieuws op de markt komt, dan ga ik dat op een proeverij eens proberen. Ik moet mijn klanten toch kunnen adviseren. Het nieuwste, een drankje dat we dus net in huis hebben, is Duivelsbloed. Een kersenlikeur uit Tsjechië, het is een beetje zoetig, je kunt het vergelijken met bessenjenever.” Bij De Kolkrijst nemen ze ruim de tijd voor hun klanten. ,,Advies is belangrijk, wij helpen graag. Immers, zoveel mensen zoveel smaken. Wij proberen iedereen juist met dat wijntje of drankje de deur uit te laten gaan dat bij hem past.”

Het omgaan met mensen is volgens Van der Hoef een van de mooiste dingen van zijn vak. ,,Een winkelier heeft in een dorp bovendien een sociale functie. Klanten willen hun verhaal kwijt, dat kan hier. Niet alleen Hooglanders, nee, heel Amersfoort Noord winkelt hier. Veel mensen hebben een hekel aan de hectiek van de binnenstad. Ze willen aandacht en een compleet assortiment, dan hoeven ze dus niet verder te zoeken.”

Slijterij De Kolkrijst, Zevenhuizerstraat 151, 3828 PT Hoogland, 033-4553000

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie