Vrees voor meer geluidsoverlast

13 mei 2009 om 00:00 Nieuws

De actiegroep ‘Stop Herrie Stadspark Schothorst’ heeft de afgelopen weken omwonenden van Park Schothorst opgeroepen een bezwaarformulier tegen de nota bij de gemeente in te leveren. Ruim 800 mensen hebben aan die oproep gehoor gegeven. ,,Dit is nooit een evenemententerrein geweest, ja hier vinden wel evenementen plaats, maar dat is wat anders”, licht woordvoerder Marcel Scholten van de actiegroep het ongenoegen toe. ,,Het evenemententerrein Schothorst was altijd het terrein aan de Hamseweg waar de kermis staat. Nu wordt die term overgeheveld naar de dekzandrug en wordt het aantal festivaldagen en het aantal toegestane decibellen fors opgeschroefd.”

Omwonenden Park Schothorst in het verweer HOOGLAND - Bij de gemeente zijn 800 bezwaren ingediend tegen de nieuwe evenementennota. Omwonenden van Park Schothorst stellen dat de nieuwe nota van de dekzandrug een evenemententerrein maakt waar niet alleen veel meer, maar ook maar ook luidruchtiger evenementen, mogen plaatsvinden dan tot nu toe het geval is. Zij vrezen dan ook een forse toename van de geluidsoverlast.

door André van der Velde

Oorspronkelijk, zegt Scholten, zouden er zes evenementen van maximaal één week mogen plaatsvinden. ,,In de nieuwe nota staat dat het college ontheffing mag geven voor drie extra evenementen van maximaal 15 dagen. Dat betekent dus dat er 42 plus 45 is 87 evenementendagen zijn”, rekent de Ravelijnbewoner voor. ,,Er staat weliswaar dat de gemeente alleen bij uitzondering van die ontheffingsregeling gebruik zal maken, maar wij als omwonenden willen weten waar we aan toe zijn.”

De nieuwe nota rept over maximaal acht dagen waarop 85 decibel is toegestaan (zoals voor het Highlands Festival), één met 90 db en de rest zou op of onder 70 db moeten blijven. Scholten heeft er geen goed woord over. ,,Bij de 70 decibel, zoals bij het Dorpsfeest, staan in mijn huis aan de rand van het veld de ramen te trillen in de sponningen. Die 85 db is volstrekt nieuw, laat staan dat er één dag 90 db voor een dansfeest of zoiets mogelijk is. Algemeen bekend is dat boven de 80 db gehoorschade kan ontstaan. Het is onbegrijpelijk dat het college dit soort overlast wil toestaan.”

Een gemeentewoordvoerder stelt dat vanwege de festivaldruk op het centrum, de gemeente ook gebruik wil maken van andere podia, waaronder Stadspark Schothorst. ,,Maar”, benadrukt zij ,,in de nota is alleen opgeschreven wat maximaal mogelijk is, niet wat het college wil. Het aantal van 87 dagen is puur theoretisch.” De geluidsnormen zijn volgens haar tot stand gekomen op basis van ervaringen in de binnenstad. ,,En op basis van wat onze geluidsdeskundige redelijk vindt voor dat gebied. De norm van 85 db is ook een niveau dat festivals gewoon nodig hebben om een evenement uit te kunnen voeren.”

De politiek heeft bezorgd gereageerd op de ontstane onrust. BPA en CDA hebben stelling genomen tegen de uitbreiding van het aantal festivaldagen in het park, evenals de VVD. GroenLinks en de PvdA willen eerst de uitkomst van het debat afwachten. Of dat nog voor de zomer plaatsvindt, is nog niet duidelijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie