‘Echt middeleeuws dineren’

29 april 2009 om 00:00 Nieuws

,,Je waant je even terug in de tijd”, zegt eigenaresse Jos Dekker. Het 750-jarig bestaan van de stad inspireerde haar tot het organiseren van de Bourgondische Weken. ,,Amersfoort kreeg 750 jaar geleden stadsrechten en mocht toen ook stadsmuren bouwen. De Muurhuizen vormen de eerste stadmuur en wij zitten met ons restaurant in de waterpoort Monnikendam, die de stad begin 1400 mocht aanleggen als onderdeel van de tweede stadsmuur. Die middeleeuwse entourage, met vanaf ons terras een prachtig uitzicht op het klooster van de Congregatie van de Zusters van Onze Lieve Vrouw, bracht mij op het idee om hier middeleeuws te tafelen.”

AMERSFOORT - Wie de gezellige sfeer wil beleven van een Amersfoortse herberg in de middeleeuwen, hoeft niet op zoek te gaan naar een tijdmachine, maar kan de komende maanden geregeld terecht bij restaurant De Monnikendam. Gasten kunnen daar tijdens de Bourgondische Weken op middeleeuwse wijze dineren.

door André van der Velde

Het eten wordt tijdens de Bourgondische Weken op middeleeuwse wijze klaargemaakt. ,,We gaan de eendenborst, kip, paling en zwaardvis roken”, legt Dekker enthousiast uit. ,,Daarvoor gebruiken we een ouderwetse rookoven en je wil niet weten hoe lekker dat ruikt en smaakt, want het hout zorgt voor een heel eigen smaak, niet te vergelijken met wat uit de fabriek komt.”

De gehele entourage van het restaurant is middeleeuws. Dekker: ,,Het speenvarken draait buiten aan het spit, er staan grote houten wijnvaten waaruit wordt getapt en het eten en drinken wordt geserveerd in stenen schalen en kruiken. Bovendien krijgt elke gast zijn eigen ‘steekmes’ om het vlees te snijden, en het monnikenbrood, dat speciaal voor ons wordt gebakken door Bakkerij Kletersteeg. Ook staat er op het terras een grote ketel met soep te pruttelen.”

Zelfs de salades hebben een middeleeuwse ‘bite’. ,,Ja, wat voor salades hadden ze destijds? Dat was afhankelijk van wat voor handen was, dus veel appels, wortels, koolsoorten, prei en aardappels.”

Uiteraard is ook het personeel in middeleeuwse kledij gestoken. ,,Dankzij Paula de Boer, zij heeft de Keientrekkerspakken ter beschikking gesteld. Maar”, vervolgt de eigenaresse met een gemeen lachje, ,,de koks zijn er niet echt blij mee. Ze moeten koken met een muts op en dat ding is warm en hangt natuurlijk altijd in de weg.”

Van verzamelaar Ronald van den Bos heeft Dekker een ‘auto vol’ middeleeuwse attributen te leen gekregen: van houten troggen en gereedschap tot gietijzeren kandelaars. Die zorgen voor extra sfeer, evenals schilderijen van de Amersfoortse kunstenaar Max Keuris, zoals het Visvrouwtje en Holle bolle Gijs.

Volgens Dekker is haar initiatief in Amersfoort nieuw. ,,Middeleeuwse eetfeesten waren hier nog niet, daarvoor moest je naar het noorden of Limburg. Daar zijn ze heel succesvol. We hopen dat het hier ook aanslaat.”

uDe Bourgondische Weken vinden deze week plaats tot en met donderdag 30 april en vervolgens van 25 tot en met 28 mei, van 22 tot en met 25 juni, van 27 tot met 30 juli en tenslotte van 24 tot en met 27 augustus. Zie ook www.demonnikendam.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie