VVZA geeft titel uit handen

26 april 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De teleurstelling was zondag groot in de gelederen van VVZA. De koploper gaf op eigen veld vrijwel zeker het kampioenschap van de vierde klasse H uit handen. Concurrent Baarn bleef de Amersfoorters met gering verschil (1-2) de baas. Door dat resultaat moet VVZA op de slotdag van de competitie een achterstand van twee punten zien goed te maken. Binnen een half uur keek de thuisclub tegen een 0-2 achterstand aan. Na rust wist Job Schoonbeek nog wel de achterstand te verkleinen maar verder kwamen de VVZA'ers niet.

Door een nederlaag (2-4) in de streekderby tegen Roda'46 is Quick definitief op de tiende plaats in de tweede klasse B beland. Dat betekent dat de Amersfoorters via de nacompetitie degradatie moeten zien te voorkomen. Na een moeilijke beginfase waarin Quick de beste kansen kreeg, sloeg Roda in de slotfase van de eerste helft genadeloos toe. Jeremy Lindenberg en Lex Rebergen zorgden voor een 0-2 ruststand. In de tweede helft werd het duel levendiger. Aaike Vlugt verkleinde de achterstand maar niet lang daarna bracht invaller Rogier Schuhmacher het verschil weer op twee doelpunten: 1-3. Dezelfde speler bracht in de 89e minuut de stand op 1-4 waarna Quick voor het slotaccoord zorgde. Khalid Said benutte een strafschop: 2-4.

Vijfdeklasser HVC vierde zondag een bescheiden feestje omdat de club een plek in de nacompetitie heeft afgedwongen. De Zielhorst-bewoners rekenden op eigen veld gedecideerd af met het al gedegradeerde Scherpenzeel: 7-0. Omdat concurrent Faja Lobi de winst (3-2) aan De Zebra's moest laten, bereikte HVC de nacompetitie. Met een gave hattrick nam Apos Dogan de meeste HVC-treffers voor zijn rekening. Voor de resterende doelpunten zorgden Jeroen de Smalen (2) en Henk Baum (2).

Vierdeklasser Amsvorde keerde met een 0-1 overwinning terug van een bezoek aan Odijk. De winnende treffer werd vijf minuten na rust door Franklin Harmsen gescoord. Door de winst blijft Amsvorde uitzicht houden op een plek in de fel begeerde nacompetitie.

APWC, ook nog kandidaat voor de nacompetitie, had goede zaken kunnen doen als de ploeg van plaatsgenoot KVVA had gewonnen. De stadsderby op de Dollardstraat eindigde echter in een remise (3-3) waarmee de APWC'ers niet ontevreden mogen zijn. Binnen een minuut of twintig keken zij al tegen een 3-0 achterstand aan. Daarvoor waren Abdel Khelil, Mohammed El Idrissi en Jan Struijk verantwoordelijk. Barry Smeeing, oud-speler van KVVA, zorgde er met drie doelpunten voor dat APWC niet met lege handen het Soesterkwartier verliet. De laatste treffer viel pas in de blessuretijd van de tweede helft.

Het al degradeerde Hooglanderveen zag in Almere geen kans Waterwijk te verslaan. Met 3-1 trok de formatie van trainer Bert van den Brom aan het kortste eind. Voor de enige Hooglanderveense treffer zorgde Ed van Leenen, volgend seizoen speler van Valleivogels.

De spelers van kampioen Hoogland deden hun sportieve plicht. Zij trakteerden De Vecht op een 5-1 nederlaag waardoor die ploeg nu definitief gedegradeerd is. De Hooglandse treffers kwamen op naam van Roy Tomassen (2), Dick Kreijne, Tim Krux en Erwin Hermsen.