‘Ik wil Amersfoort naar Brussel brengen’

22 april 2009 om 00:00 Nieuws

,,Ik woon al zestien jaar in Amersfoort in de wijk Luiaard, tegenover het Sportfondsenbad. Eén keer per jaar gaan we voetballen tegen de inwoners van de Kattenkampen, de wijk aan de andere kant van de beek. Zeg maar bij het pand van De Alliantie. Dit doen we op het terrein van de ijsbaan aan de Rubenslaan. Al zo’n jaar of zes op vaderdag. Ik organiseer ook elk jaar de Luiaardloop door het Randenbroekerbos.”

AMERSFOORT - De Europese Verkiezingen op donderdag 4 juni zijn voor de gemiddelde Amersfoorter een ‘ver-van-mijn-bedshow’. Voor René Cuperus (49) niet. Hij staat op plaats 5 van de PvdA-kieslijst. ,,Ik wil graag naar Brussel om subsidies binnen te halen voor Amersfoort”, aldus de man die al zestien jaar in het Vermeerkwartier woont. ,,Nederland heeft nu 27 zetels in het Europarlement. Dit worden er 25 in verband met de toetreding van Bulgarije en Roemenië. Ik denk desondanks dat ik er in kom.” door Christine Schut

René Cuperus is senior wetenschappelijk medewerker van de Wiardi Beckman Stichting, de denktank van de Partij van de Arbeid. ,,Daar werk ik nu ongeveer tien jaar. Ik heb ook in de Tweede Kamer gewerkt en ben momenteel ook één van de adviseurs van Wouter Bos. Je ziet mij ook even voorbijkomen in de ‘Wouter tapes’. Ik ben met name internationaal actief in overleggen met denktanks van zusterpartijen van de PvdA uit andere landen. Ik vertegenwoordig de eurokritische vleugel binnen de PvdA. Ik was één van de weinige landelijke PvdA’ers die destijds tegen de Europese grondwet heeft gestemd. Na het referendum waarbij Nederland ‘Nee’ stemde tegen de grondwet, ben ik in de Europacommissie van de PvdA terechtgekomen. Want ik ben wel voor Europa, maar ben wel kritisch.”

Cuperus heeft geprobeerd hoger op de PvdA-lijst te komen, maar dat is door zijn kritische houding niet gelukt. ,,Ik heb actie gevoerd om op plek 3 terecht te komen. Maar omdat ik destijds tegen de grondwet heb gestemd, is dat niet gelukt. Daarvoor vonden ze me bij de PvdA te kritisch.”

Het zou uniek zijn dat een Amersfoorter in het Europees Parlement terechtkomt. ,,Het is voor Amersfoort belangrijk dat ik in het Europees Parlement kom. Ik ben natuurlijk geen echte lobbyist, maar kan Amersfoort wel wijzen op belangrijke Europese subsidiemogelijkheden. Op het Amersfoortse Stadhuis is ook een Europabureau. Qua regelgeving wordt de binding tussen Amersfoort en Europa steeds belangrijker. Met het bureau, waar ambtenaren zitten die zich specialiseren in Europa, kan de gemeente voorkomen dat ze wordt overvallen door regels.”

Volgens Cuperus, is Europa overal zichtbaar. ,,De euro is het meest tastbare gevolg van Europa. Dankzij de euro is Nederland geen IJsland geworden. De euro heeft het leven wat duurder gemaakt, dat had men wel wat eerlijker mogen zeggen, maar zonder euro waren we nu veel slechter afgeweest. Hypotheken, pensioenen en werk: het behoud ervan heeft veel te maken met een sterk Europa.”

Gemeentepolitiek

René Cuperus is slechts indirect betrokken bij de Amersfoortse gemeentepolitiek. ,,Ik hou wel eens een Nieuwjaarsrede voor de lokale PvdA-fractie en ik sta wel eens een uurtje op de Varkensmarkt. Ik volg de lokale politiek als een gemiddelde krantenlezer. Ik zat wel met PvdA-wethouder Jelle Hekman in een ‘clubje’. Hierin bespraken we de herstructurering van de naoorlogse flatwijken, zoals in Randenbroek. Mijn indruk is dat gemeenten goed zijn in bouwen, maar slecht in communicatie. Het lukt bij zulke projecten zelden om mensen enthousiast mee te krijgen voor de verbetering van hun woningen en wijk. Beleidsmakers zijn vaak hoog opgeleiden die het verleerd zijn contact te hebben met grote delen van de samenleving. Die voelen zich miskend. Dit is ook de kern van het vertrouwensprobleem van de Nederlandse politiek, zo is het populisme ontstaan. Mijn advies met betrekking tot de herstructurering luidt: ‘Zorg ervoor dat mensen enthousiast worden voor de vernieuwing van hun wijk. Nu komen mensen vaak in opstand omdat er niet wordt samengewerkt aan een wijk.

Mijn belangrijkste doelstelling, als ik straks in het Europees Parlement kom, is die verschillen tussen bevolkingsgroepen op te heffen. Ik wil Brussel naar Amersfoort halen en Amersfoort naar Brussel. Ik wil straks twee a drie dagen in Brussel zijn. Maandag en vrijdag ben ik sowieso in Nederland voor werkbezoeken op locatie. Eigenlijk zou ik nog een dag extra in Nederland willen doorbrengen voor het voeren van debatten en dergelijke. Ik wil op zaterdag bij mijn zoon langs de lijn staan die voetbalt bij CJVV, ook om de gesprekken uit de kantine bij wijze van spreken mee te nemen naar Brussel.”

Kritisch

,,Ik ben pro-Europees, maar kritisch. Als Amersfoorters zich hierin herkennen, moeten ze op mij stemmen. Ik vind de Europahaters van de PVV te extreem, maar ook bijvoorbeeld D66 dat alles wat Europa is en doet kritiekloos bewierookt. Plus dat mensen dan stemmen op een Amersfoortse connectie in het parlement. Ik kan de ogen en oren zijn van Amersfoort in Europa en bijvoorbeeld waarschuwen voor aankomende regelgeving en overleggen met de Amersfoortse politiek. Zo haal ik Europa naar Amersfoort toe en breng ik Amersfoort dichter bij Brussel.”

René Cuperus zal de komende weken tot aan de Europese verkiezingen nog campagne voeren. ,,Ik zal regelmatig op de Varkensmarkt te vinden zijn. En de mogelijkheid wordt bekeken om met bijvoorbeeld Ronald Plasterk in een soort slinger door de regio campagne te voeren. En vanavond, woensdag 22 april, in brouwerij de Drie Ringen, is er het door GroenLinks georganiseerde verkiezingsdebat in Amersfoort waar ik aan meedoe. De laatste dertien dagen voer ik in ieder geval, met alle Nederlandse kandidaten, campagne door het hele land.”

De PvdA heeft momenteel zeven zetels in het Europees Parlement. De verwachting is dat dit er na de verkiezingen in juni nog 4 a 5 zijn. ,,Nederland is natuurlijk twee zetels kwijtgeraakt en het is afwachten wat de partij van Geert Wilders gaat doen. Ik schat zelf de kans dat ik het haal op 60 a 70 procent. Maar mijn campagneleider denkt dat we zes zetels gaan halen. Als ik niet in het parlement zou worden gekozen, blijf ik gewoon bij de Wiardi Beckmanstichting.”

René Cuperus, van huis uit historicus, heeft ook een boek geschreven ‘De wereldburger bestaat niet’. Dit boek dat onlangs is uitgekomen, belicht de achtergronden van het populisme in Europa.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie