Verrassende acts in stadsgroen

22 april 2009 om 00:00 Nieuws

Maaike Swets en Leonie van de Haterd zijn verantwoordelijk voor het project. Maaike is adjunct-directeur van het Meridiaan College -’t Hooghelandt en Leonie is docent op het Nieuwe Eemland.

Scholieren treden op in parken en groenstroken AMERSFOORT - Scholieren van basis- en voortgezet onderwijs presenteren tussen 15 mei en 11 september iedere vrijdagmiddag theateracts in de parken en groenstroken van Amersfoort. ‘Stad in het groen’ wordt het project genoemd. Acrobatiek-acts, levende beelden, hoedenparade, grote gele kanaries: er gebeurt van alles op de vrijdagmiddagen. Iedere deelnemende school adopteert één middag een park of groenstrook. Zij zorgt daar voor culturele activiteiten. Op vrijdag 15 mei is de eerste voorstelling van ‘Stad in het groen’.

door Henriette Greidanus

Maaike en Leonie vertellen dat zij werden verrast door het grote aantal scholen dat meedoet aan de theateracts. ,,Van de 83 scholen in Amersfoort doen 63 mee’’, stelt Maaike tevreden vast. ,,De voorstellingen zijn een cadeau van de Amersfoortse jeugd aan de jarige stad’’, aldus Maaike Swets.

Zij heeft zelf nog goede herinneringen aan het vorige jubileum van Amersfoort dat vijftig jaar geleden werd gevierd. Zij hoopt dat dit feest de Amersfoortse jeugd ook bij zal blijven.

,,Door de kinderen actief mee te laten doen aan de festiviteiten versterk je hun betrokkenheid bij hun woonplaats’’, vindt de adjunct-directeur.

Zelf bedacht

Leonie van de Haterd coördineert de activiteiten, maar weet nog niet hoe de voorstellingen er uit gaan zien: ,,De leerlingen bedenken zelf wat ze gaan doen. Het is voor iedereen een grote verrassing, inclusief mijzelf.’’

Ook de wijze waarop scholen de optredens organiseren verschilt, vertelt Leonie: ,,De ene school kiest een aantal leerlingen per klas uit. Bij andere scholen doen alle leerlingen mee. Docenten van Scholen in de Kunst hebben bij sommige scholen workshops gegeven om leerlingen te helpen bij het uitwerken van hun ideeën. Andere scholieren hebben zelf de theatervoorstellingen bedacht. Het leuke is dat er in iedere wijk voorstellingen zijn. Scholieren van zowel basis- als voortgezet onderwijs, MBO en HBO treden op. Zelfs een peuteropvang en een opvang voor kinderen die net in Nederland wonen, hebben zich opgegeven’’, meldt Leonie van de Haterd enthousiast.

Verrassend

De voorstellingen worden in alle wijken gehouden: rond de vijver van Kattenbroek, in de heemtuin van park Schothorst, langs wandelpaden van het Zocherplantsoen of in een parkje of groenstrook in de wijk. Leonie en Maaike hopen dat heel veel mensen naar de optredens komen kijken. ,,Het is voor de kinderen erg leuk als er veel publiek is en de mensen zullen zeker verrast worden door dit cadeau.’’

De voorstellingen zijn te zien op vrijdagen vanaf 15 mei tot 11 september van 14-15 uur. Tijdens de zomervakantie zijn er geen optredens. Op www.amersfoort750.nl is te vinden waar en wanneer de voorstellingen te zien zijn. Kijk ook wekelijks in de agenda op de Amersfoort 750-pagina’s van De Stad Amersfoort.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie