Jubileum voor Flip van der Pol

8 april 2009 om 00:00 Nieuws

De in Achterveld wonende Van der Pol viert dit jaar een jubileum. Hij is al 40 jaar een trouwe medewerker van het populaire toernooi waaraan dit jaar maar liefst 152 teams deelnemen.

AMERSFOORT - De velden van Hooglanderveen en VVZA vormen deze weken het decor voor het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi. Ruim 70 jaar wordt dit lokale evenement al georganiseerd door de commissie schoolvoetbal. Flip van der Pol, oud scheidsrechter en leraar in Schothorst, is een van de kartrekkers van dit grootste schoolsporttoernooi in Amersfoort.

door Balt Gmelig

,,Vanaf 1969 ben ik betrokken bij het schoolvoetbal als programmamaker samen met Gerard Fremouw en vanaf 1971 als voorzitter/penningmeester en programmamaker. Vanaf 2005 doe ik dat samen met mijn zoon Marco”, vertelt de geboren Amersfoorter.

Aan stoppen denkt de een week geleden 62 jaar geworden Van der Pol voorlopig niet. ,,Zoals ik me nu voel, ga ik tot mijn 70e verjaardag door. Dan moet je van de KNVB stoppen zoals de regels nu zijn.”

Rond de 2000 scholieren doen de laatste jaren mee aan het toernooi, een aantal dat dit keer nog veel hoger had kunnen zijn. ,,Een behoorlijk aantal scholen heeft vergeten in te schrijven. Door de grote hoeveelheid teams spelen we sinds vorig jaar op twee complexen, namelijk bij Hooglanderveen en VVZA.”

Het niveau van het toernooi is redelijk, meent Van der Pol. ,,Maar het zijn niet allemaal voetballers die meedoen. Voor ons als commissieleden is het belangrijkste dat er zoveel mogelijk kinderen meedoen aan het toernooi en dat er sportief gespeeld wordt.”

Website

Al enige tijd stond een website op het verlanglijstje van de totaal acht leden tellende commissie schoolvoetbal. ,,Dit jaar hebben we ook een eigen website, www.schoolvoetbalamersfoort.nl. We krijgen daarover veel positieve reacties van de deelnemende scholen.”

Meer medewerking van de gemeente Amersfoort zou Van der Pol wel op prijs stellen. ,,Belangstelling kunnen zij tonen door misschien een vaantje voor de kinderen beschikbaar te stellen zoals de gemeente Rhenen dat bijvoorbeeld doet. De scholieren in die leeftijd stellen dat erg op prijs.”

Over de medewerking van andere organisaties en instellingen heeft Van der Pol niet te klagen. ,,We zijn blij met de steun van de SRO, de Roomskatholieke EHBO vereniging Sint Joris, de scheidsrechters van de KNVB en leerlingen van het Hooge Landtcollege en ROC ASA die elke woensdagmiddag ook wedstrijden leiden.”

Zelf is Van der Pol niet meer als scheidsrechter actief. ,,Vanaf 1967 heb ik veel wedstrijden gefloten. Twee jaar geleden had ik er 40 jaar als scheidsrechter opzitten en toen ben ik gestopt.”

Vervelen doet de oud arbiter zich echter niet. Hij somt de volgende functies op: ,,Kerkenraadslid in De Glind, praktijkbegeleider en rapporteur voor de KNVB en vanaf 1974 bestuurslid van de COVS (Centrale Organisatie Voetbal Scheidsrechters) Amersfoort. Verder ben ik betrokken bij de jeugdvoetbaldagen van de KNVB.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie