Amant Huishoudelijke Hulp gered

1 april 2009 om 00:00 Nieuws

Bij Amant Huishoudelijke Hulp werken zo’n 750 medewerkers die ruim 3000 cliënten helpen bij het huishouden.Wethouder van Daalen informeerde gisterenavond de gemeenteraadsfracties over de ontwikkelingen. ,,Omvallen van Amant was zeker een scenario’’, vertelt hij. ,,Dat had geleid tot een destabilisatie onder zorgverleners en geleid tot veel onrust bij patiënten en personeel. Dit is de beste oplossing.’’ Van Daalen zegt dat Amant dit jaar leek af te stevenen op een tekort van twee miljoen euro voor de hele regio Eemland. ,,Het Amersfoortse deel daarvan is 68 procent. Dat is bijna 1,4 miljoen euro.’’ Amant had de gemeente Amersfoort gevraagd om een bijdrage van 1,3 miljoen euro. De gemeente geeft 1 miljoen en denkt daarmee de continuïteit van de zorg te kunnen garanderen. Met Amant is afgesproken dat de organisatie zelf ook efficiënter gaat werken om een deel van het dreigende tekort weg te werken. De extra steun voor Amant wordt betaald uit de WMO-gelden. ,,We hadden een kleine buffer waarmee we dit konden opvangen.’’

‘Omvallen van Amant was zeker een scenario’ AMERSFOORT - Amant Huishoudelijke Hulp krijgt een extra subsidie van 1 miljoen euro. Daarmee is de continuïteit van de zorgverlening gewaarborgd, denkt wethouder Hans Van Daalen. Amant was in de problemen gekomen omdat de organisatie een te lage uurvergoeding ontvangt voor relatief te duur personeel. Het college van B en W heeft ingestemd met de extra financiële hulp.

door John Spijkerman

De oorzaak van de problemen van Amant heeft te maken met de verschillende soorten huishoudelijke hulp waar verschillende vergoedingen voor bestaan. Met de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) op 1 januari 2007 werden de tarieven na een inschrijving vastgesteld. Amant ontving een uurloonvergoeding van ruim 15 euro voor zogenaamde Huishoudelijke Hulp (HH) 1, voor eenvoudige huishoudelijke werkzaamheden. Voor Huishoudelijke Hulp 2 gold een hogere vergoeding van ongeveer 22 euro per uur. Bij HH2 wordt meer van zorgverleners gevraagd dan alleen schoonmaken, Er geldt een indicatie voor. Amant ging ervan uit dat het leeuwendeel van de zorg in die tweede categorie zou vallen. De organisatie heeft relatief veel personeel dat is opgeleid voor HH 2. Maar de afgelopen twee jaar is het aandeel HH2 flink teruggelopen en het veel goedkopere HH1 juist gegroeid. Relatief goedkope hulp werd door veel te dure krachten verleend. De huishoudelijke hulp kostte Amant meer geld dan het opleverde. ,,Er is in het verleden te laag ingeschreven. We waren niet ingesteld op de goedkope Huishoudelijke Hulp 1’’, zegt Amant bestuursvoorzitter Jos Bleij-enberg. Hij is blij met de steun van de gemeente. Volgend jaar wordt de huishoudelijke hulp opnieuw aanbesteed. Dan gelden nieuwe tarieven, die naar verwachting hoger liggen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie