Hilma Bannink: ‘Brak Pasen vieren’

1 april 2009 om 00:00 Nieuws

Het idee voor een nacht opblijven en met elkaar toeleven naar de paasmorgen werd geboren bij een lid van de protestantse gemeente De Hoeksteen/De Open Hof en enthousiast opgepikt en uitgevoerd door een groep andere gemeenteleden. Hilma Bannink was er ook bij in 2008 en zit dit jaar in de organisatie: ,,Het doet wat met je als je op deze manier Pasen gaat vieren. En dat je dan de dag erna een beetje brak bent, geeft niet. De positieve energie van zo’n nacht maakt dat ruimschoots goed.”

AMERSFOORT - Vorig jaar voor de eerste keer georganiseerd, belooft hij nu al een traditie te worden: de Paaswake van protestantse gemeente De Open Hof/De Hoeksteen. De hele nacht voorafgaand aan Pasen wakker blijven en toeleven naar de nieuwe morgen. Dit jaar in de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 april in kerkgebouw De Open Hof in Liendert: welkom in de nacht van Pasen! door Christel Eijkelenboom

Tijdens de paaswake in de nacht van 11 op 12 april is van alles te doen en te beleven in kerkgebouw De Open Hof. Na de paasnachtdienst op zaterdagavond wordt elk uur een andere activiteit georganiseerd. Bannink: ,,We gaan brieven schrijven voor een gewetensgevangene van Amnesty International. Natuurlijk wordt er met elkaar gezongen, waarbij het combo een belangrijke rol speelt. Daarna bekijken we een film en praten we door over wat we gezien hebben. Om het holst van de nacht goed door te komen, gaan we weer Christelijke Lama’s spelen, een spel waarbij de aanwezigen vorig jaar in ieder geval veel plezier hadden met het raden van allerlei bijbelse figuren en verhalen. Tegen het ochtendgloren, om vijf uur, maken we de ‘lantarenpaalwandeling’: met elkaar lopen we door de wijk en stoppen we regelmatig bij een lantarenpaal. Hier lezen we een tekst of gedicht en laten dat even rustig op ons inwerken. Zo leven we toe naar het begin van een nieuwe dag. Nieuw dit jaar is dat na afloop van elke activiteit er een kort bezinningsmoment is. Zo leven we ook op die manier toe naar de paasmorgen.”

Bannink kijkt met een bijzonder gevoel terug op het laatste deel van de nacht vorig jaar. ,,Toen we terugkwamen bij de kerk had iemand daar een vuurkorf aangestoken. We kwamen als schimmen uit de nacht op de gloed van het vuur af terwijl het licht begon te worden aan de horizon, dat was heel bijzonder. Want daarna hadden we de ochtendglorendienst: een eenvoudige paasdienst. We vierden met elkaar dat het licht sterker is dan het donker, dat Jezus de dood heeft overwonnen en dat er daardoor altijd hoop is op een nieuw begin.” De paasdienst is deze keer niet het einde van de ‘nacht van Pasen’, vertelt Bannink. Na afloop van de dienst houden de deelnemers nog een paasontbijt met elkaar.

,,Wat me vooral bijgebleven is, is het gevoel van verbondenheid dat je krijgt door zo’n nacht met elkaar wakker te blijven. Je hebt heel andere gesprekken en het geeft ook de weken erna nog een soort band als je mensen tegenkomt die die nacht met jou wakker bleven om Pasen te vieren. Dit jaar dus weer”, aldus Hilma Bannink.

Wie zin heeft om geheel of gedeeltelijk mee te doen met de ‘nacht van Pasen’ is van harte welkom. Opgave is niet verplicht. Zie www.intercitypasen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie