Amersfoort 750: het feest is begonnen + video

25 maart 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Duizenden Amersfoorters waren zaterdagavond bij het openingsfeest van Amersfoort 750 op het Lieve Vrouwekerkhof. Stilte werd afgewisseld met spektakel. In de loop van de avond werden mensen gedurende korte tijd niet tot het volle plein toegelaten om de veiligheid van de bezoekers te kunnen garanderen. Daardoor moesten sommige Amersfoorters een deel van het programma op afstand moeten volgen.

Na de openingsact van De Kift werd het plein in duisternis gehuld en waren alle aanwezigen stil. ,,Het is nooit zo stil en zo donker hier in het centrum van onze stad!”, begon burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper. ,,We staan hier met duizenden fantastische Amersfoorters. Voor ieder is er wat wils, hoe oud je ook bent, waar je ook van houdt, waar je ook woont.” Ze ging ook in gesprek met de Onze Lieve Vrouwetoren, die symbool staat voor de rijke historie van de stad. Via een geprojecteerde rode mond op de toren, zochten zij naar de kernwaarden en het bijzondere van de stad. “We hebben een fantastische stad, een stad met een ziel”, aldus de burgemeester.

De 12-jarige Eva Kleisen, de winnares van de gedichtenwedstrijd, droeg haar gedicht “Heb je het al gehoord? Kriebels in Amersfoort” voor. Ze kreeg een groot applaus. Daarna riep ze samen met de burgemeester: “Het is begonnen!”

Straattheatergroep Close Act zorgde daarna voor een fantastisch schouwspel. De steltlopers verrasten het publiek, met als spectaculair einde een witte godin die al zingend langs de toren opsteeg. Zangeres Mary Prado en finalisten van 'So you think you can dance', Anuschka en Giorgio, voerden met The Young Urban Dance Crew een energieke dansact op, onder het motto ‘Let’s get this party started’. Na een knallend vuurwerk danste en zong het publiek mee met Jeroen van der Boom.

Het feest vervolgde in de kroegen van het plein onder de noemer ‘Live tot Laat’ met de bands Rigby, Thijs Borsten, Lefties Soul Connection, Armand, Rocker Arms en Sax Da Djeee.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie