Schoenmakerij De With heeft van alles

11 maart 2009 om 00:00 Nieuws

HOOGLAND - Veters, schoensmeer, sleutels, tassen, koffers, portemonnees, naamborden, naast het herstellen van schoenen heeft het echtpaar Roel en Monica de With nog een groot assortiment aan aanverwante artikelen in zijn nieuwe winkel. En of dat nog niet genoeg is, zijn ze daarnaast depot voor het gerenommeerde Palthe.

Roel is al vijfentwintig jaar schoenmaker, Monica zit nu vijf jaar in het vak. ,,Ik drijf op routine en heb bijna alles al een keer hersteld, Ook Monica heeft al bijna alles een keer meegemaakt en heeft veel nieuwe ideeën. Bij ons is een plus een duidelijk twee. We vullen elkaar perfect aan. Dat is ook een van de redenen waarom we vorig jaar de stap naar een eigen schoenmakerij hebben aangedurfd”, vertelt Roel. Overigens was dat niet de enige belangrijke stap die de beiden in 2008 zetten. Voordat ze de onderneming startten, stapten ze in het huwelijksbootje. ,,Dat was haar voorwaarde”, lacht Roel: ,,Een voorwaarde waar ik trouwens niets op tegen had.”

Aan schoenmaken gaat een gedegen opleiding vooraf. ,,Ieder materiaal is anders, iedere reparatie dus ook. Voordat je dat door hebt, ben je een heel stuk verder. Schoenmaken is naast ambachtelijk vooral een creatief vak. Niet dat standaard hakje, dat kan je op een gegeven moment wel dromen. Het gaat meer om andere reparaties, het is iedere keer weer een creatieve uitdaging om een schoen zo origineel mogelijk te herstellen. De laatste jaren worden er steeds meer andere materialen in de schoenen verwerkt. Vroeger was het leer of rubber nu zijn er veel synthetische stoffen, dat repareert lastiger. Zo passen wij ons, als schoenmakers, steeds aan de veranderende mode aan.”

Een schoenmaker is goed voor de portemonnee en dat is in deze tijd best wat waard, vindt De With. ,,Nieuwe schoenen zijn niet goedkoop. Herstellen bespaart veel geld. Weggooien kan altijd nog. Schoenen die wij onder handen hebben gehad, zien er vaak weer als nieuw uit en gaan een keer langer mee. Denk niet te snel, dat iets niet gemaakt kan worden. Zelfs wanneer het leer ingescheurd is, is er nog veel mogelijk. Wist je trouwens dat een gang naar de schoenmaker goed is voor de gezondheid? Mensen die te lang doorlopen met scheef afgesleten hakken hebben grote kans op rugklachten. Nieuwe hak er onder en het probleem is opgelost.”

Goede kwaliteit, vriendelijkheid en service daarmee wil het echtpaar De With zich onderscheiden in de markt. ,,De With wordt geen keten. Daarvoor houden we allebei teveel van persoonlijk contact en van het vak. We willen alles zelf doen, alles zoveel mogelijk in eigen hand te houden.”

u Schoenmakerij De With, Hamseweg 23, Hoogland, 033 48 00 866, www.schoenmakerij-dewith.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie