Rechter verwerpt bezwaar tegen bomenkap Cruyff Court

11 maart 2009 om 00:00 Nieuws

SOESTERKWARTIER - De gemeente mag de negen moerascypressen laten kappen en/of verplaatsen die op het grasveld aan de Dollardstraat staan waar het Johan Cruyff Court (JCC) moet komen. Dat heeft de rechtbank vrijdag bekendgemaakt. Omwonenden hadden een spoedprocedure aangespannen om de kap te voorkomen. Zij vinden de aanleg van het kunstgrasvoetbalveld een aantasting van de groengordel in het Soesterkwartier.

Advocaat Frans Weijzen, die de omwonenden vertegenwoordigt, zegt teleurgesteld te zijn in de uitspraak. ,,Het is heel jammer, er zat nog een kans in vanwege het slechte ambtelijke advies. De rechter erkende dat weliswaar, maar nam ter zitting genoegen met de mondelinge toelichting van de ambtenaar."

Een ander argument van de omwonenden werd ook niet door de rechter overgenomen. Zij wezen op het rapport Waardenburg dat in opdracht van de gemeente is opgesteld om te inventariseren welke natuurwaarden aanwezig zijn in de groengordel van het Soesterkwartier. Daaruit blijkt volgens de omwonenden dat het gedeelte waarin het Cruyff Court moet komen belangrijk is voor de natuur in het Soesterkwartier. Weijzen: ,,De rechter erkende de waarde van het rapport, maar omdat daarin niet de bomen worden genoemd, vond de rechter dat het rapport niet hoefde te worden meegewogen."

Het college van b. en w. nam in 2006 een principe-besluit over aanleg van het Cruyff Court. Besloten werd vijf bomen te verplaatsen en vier te kappen. De rechterlijke uitspraak maakt de weg vrij voor de gemeente nog voor de start van het broedseizoen op 15 maart de werkzaamheden uit te voeren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie