Duur verlies RC Eemland

11 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Het duel tussen de nummers 9 (RC Eemland) en 10 (DSR-C) van de ereklasse is al een jarenlange strijd tussen twee teams die aan elkaar gewaagd zijn met over en weer winst voor een van beide ploegen. De Amersfoorters konden in deze uitermate belangrijke wedstrijd beschikken over een voltallige selectie en wisten dat bij winst die zo belangrijke achtste plaats binnen handbereik zou zijn. Met deze gedachte en onder toeziend oog van de vele supporters, ging RC Eemland vol overgave van start. Toch waren het in die eerste fase de gasten uit Delft die het beste van het spel hadden. Eemland daarentegen leek overgeconcentreerd en kwam absoluut niet in haar eigen spel. Daar waar de Delftse Studenten fel verdedigden en er bovenop zaten, maakte de thuisploeg een min of meer gelaten indruk. Na ongeveer tien minuten speeltijd kreeg DSR-C de eerste penalty toegewezen die op de palen werd genomen maar van grote afstand werd gemist door de kicker van de studenten. Eemland kwam geleidelijk aan beter in haar spel maar miste de finesse en maakte daarbij teveel foutjes die genadeloos werden afgestraft door de goede kicker van Delft. Keer op keer moest de thuisploeg terug om de bal weer op te brengen. Na zo’n twintig minuten in de eerste helft waren het de studenten die na een goed uitgespeelde aanval in de uiterste hoek van het veld wisten te scoren (0-7). Voor Eemland in die fase nog niets aan de hand en onder het motto ‘mouwen opstropen en het eigen spel spelen’ gewoon verder gaan. Maar wat de Amersfoortse ploeg ook probeerde, er zat bij balbezit eenvoudigweg te weinig creatie in het spel waardoor het team tegen zichzelf aan het spelen was. DSR-C daarentegen rook haar kansen en probeerde bij balbezit veelvuldig de line aan te spelen. Maar ondanks dat de thuisploeg geen vuist kon maken, bleef het bij een 0-7 ruststand en leek er nog van alles mogelijk. Na rust, met de nodige wissels in de Amersfoortse geledingen, probeerde Eemland met veel inzet de draad weer op te pakken. Maar in de ogen van de referee ging dit niet geheel volgens de regels. waardoor maar liefst twee Amersfoortse spelers tegelijkertijd mochten gaan afkoelen. Alhoewel het spel van Eemland hier niet direct onder leed, wisten de gasten kort na de terugkeer van diezelfde twee spelers door te breken en een geconverteerde try te scoren (0-14). Vervolgens vocht de thuisploeg zich weliswaar terug, maar speelde in een te laag tempo en liet daarbij de bal niet snel genoeg rond gaan. De vele kleine foutjes aan Eemland zijde bleven bestaan wat DSR korte tijd later een penalty opleverde die ook werd benut (0-17). De breaks die Amersfoort produceerde werden onzorgvuldig uitgespeeld of bestraft omdat de referee meende dat er niet geheel volgens de regels werd gespeeld. Kort voor tijd scoorden de gasten nog een try, waardoor RC Eemland volkomen gedesillusioneerd de kleedkamers opzocht.

Amersfoortse rugbyers vechten tegen zichzelf AMERSFOORT - Afgelopen zondag stond voor rugby ereklasser RC Eemland de belangrijke wedstrijd tegen hekkensluiter DSR-C (Delftse Studenten) op het programma. In een wedstrijd waarin behoud in de allerhoogste rugbyklasse centraal stond, ging de Amersfoortse formatie hard en onverwacht onderuit (0-22) en verloor uiteindelijk het gevecht tegen zichzelf.