Versoepeling aanvraag starterslening

11 maart 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort wil de mogelijkheden verruimen voor de aanvraag van een starterslening. Het college van b. en w. heeft onder meer voorgesteld om de kosten van het meerwerk ook mee te nemen in de lening die starters kunnen anavragen. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld kosten voor de aanleg van een badkamer of keuken.

door André van der Velde

Een andere verruiming is de woonduur. Moet volgens de oude regeling de aanvrager van een starterslening minstens twee jaar in Amersfoort wonen, in de nieuwe verordening zal dat één jaar zijn.

De andere voorwaarden blijven ongewijzigd: zo mag de aanvrager de afgelopen twee jaar geen woningeigenaar zijn geweest en geldt de lening alleen voor nieuwbouw met een maximale koopprijs van 205.000 euro. Ook dient de hypotheek te worden verstrekt onder de Nationale Hypotheek Garantie en bedraagt de maximale hoogte van de starterslening 20 procent van de verwervingskosten met een maximum van 35.000 euro. Dat zijn kosten die bovenop de koopprijs komen zoals overdrachtsbelasting, notaris- en makelaarskosten.

De gemeenteraad moet nog met de versoepelingen instemmen. Vooruitlopend op de besluitvorming mag de gemeente overigens nu al in de geest handelen van de nieuwe, verruimde verordening.

Eind vorig jaar is overigens een forse toename te zien van het aantal door de gemeente Amersfoort verstrekte leningen. . Waren in de eerste acht maanden van 2008 acht startersleningen aangevraagd en toegekend, vanaf oktober tot en met december waren dat er zestien. Volgens een woordvoerder van de gemeente hebben de oorzaken van die forse stijging niets te maken met de kredietcrisis en de dalende huizenprijzen. ,,Er waren op dat moment gewoon meer projecten die voor die doelgroep markt kwamen. Zo is eind vorig jaar de verkoop begonnen van appartementen van AmorForte." Een andere oorzaak is volgens de gemeente dat pas in de loop van het jaar de nieuwe regelingen beter bekend waren bij de makelaars en geldverstrekkers.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie