Beperkt camera-toezicht in Meridiaantunnel

11 maart 2009 om 00:00 Nieuws

KOPPEL - Als iemand iets strafbaars doet in het midden van de Meridiaantunnel kunnen daar geen camera-beelden van worden gemaakt. Dat heeft te maken met de hoek en de instelling van de camera's die bij de Meridiaantunnel zijn opgehangen. De politie vindt de inzet met camera's bij de Meridiaantunnel toch 'doelmatig en doeltreffend'. Dat antwoordt het college van B en W in reactie op vragen van VVD-raadslid Koos Voogt over de veiligheid in de tunnel.

door John Spijkerman

De afgelopen jaren is er binnen de gemeenteraad vaker gesproken over de veiligheid van de Meridiaantunnel. Omdat er enkele misdrijven plaatsvonden, werden er camera's geplaatst. Van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag tussen 22.00 en 06.00 uur worden de camerabeelden in de Meridiaantunnel live uitgelezen door de politie in Utrecht. Op momenten dat de politie de beelden niet 'live' uitleest, worden er wel beelden opgenomen. Deze kunnen door de politie worden gebruikt als er gewelddadigheden of onregelmatigheden plaatsvinden bij de tunnel.

Raar

Bijna de hele binnenkant van de Meridiaantunnel is zichtbaar via camerabeelden. Alleen het middelste gedeelte van de tunnel kan niet helemaal in beeld worden gebracht. VVD-raadslid Voogt vindt dat raar. ,,Als een dader of daders onder dreiging van een wapen of geweld midden in de tunnel iemand staande houden kan überhaupt geen beeldregistratie plaatsvinden.'' Volgens Voogt kunnen er over een afstand van 12 meter in het middenstuk geen beelden worden gemaakt. Het beperkte camera-bereik heeft te maken met de hoek en de instellingen van de camera's in relatie tot de verwachte bruikbaarheid van de beelden.

Twee camera’s bij de Meridiaantunnel is niet ideaal, vindt raadslid Voogt. ,,Óf de camera's doen het goed, óf je haalt ze weg.'' Beide camera’s kan de gemeente lager ophangen, zodat de gehele tunnel op te nemen is op te hangen. Of in het midden van de tunnel moet een derde camera komen.

De politie tilt er - blijkt uit de beantwoording van de vragen - minder zwaar aan dat eventuele misdadige handelingen in het midden van de tunnel niet in beeld kunnen worden gebracht. De politie gaat ervan uit dat als iemand iets strafbaars doet in de tunnel, deze persoon ook te zien is op camera-beelden op het moment dat hij de tunnel in of uitgaat. Op die manier zijn er ook beelden van mogelijke daders. Raadslid Voogt merkt op dat dader(s) altijd met een capuchon op af anderszins onzichtbaar de tunnel in kunnen gaan en verlaten. ,,Bewijs blijft dan moeilijk te leveren: we zullen zien of de latere doortocht van de tunnel door de daders voor een veroordeling bruikbare beelden opleveren.''

Aanleiding voor de vragen van de VVD-er was een incident dat plaatsvond op zaterdag 24 januari bij de Meridiaantunnel. Een 16-jarig meisje uit Amersfoort werd ‘s avonds rond 23.15 uur met geweld van haar fiets beroofd door een jongen die haar een harde trap gaf. Hierdoor viel het meisje waarna de jongen de fiets pakte en er vandoor ging. De beelden bij de Meridiaantunnel die op 24 januari zijn gemaakt, worden gebruikt bij de opsporing. Het handgemeen zelf is niet vastgelegd omdat het zich buiten de tunnel afspeelde op de helling in de richting van de Keerkring. Maar de mogelijke daders zijn zichtbaar op de beelden, omdat zij hun weg door de tunnel hebben vervolgd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie