Kattenbroek wil ook op glas

4 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Aijolt Brongers van de initiatiefgroep: ,,Wij zijn niet commercieel, maar bewoners uit Kattenbroek willen gebruik maken van glasvezeldiensten. Glasvezelbedrijf Reggefiber wil in Kattenbroek investeren door een glasvezelnetwerk in de grond te leggen. Maar er dan moeten er minstens 1675 aanmeldingen zijn (40% van de huishoudens), anders is het niet rendabel. De exploitatie van het netwerk is in handen van XMSnet en vraaggestuurd door de bewoners van Kattenbroek.”

Open netwerk van en voor bewoners KATTENBROEK - In navolging van Vathorst, Hooglanderveen en Nieuwland gaat nu ook Kattenbroek als vierde wijk in Amersfoort voor een glasvezelnetwerk. Met de leus ‘Wij gaan voor glas!’ zullen de heren van de initiatiefgroep allerlei activiteiten in de wijk ontplooien om de bewoners wegwijs te maken op het terrein van een glasvezelnetwerk. Zo staan er op 9 en 23 maart informatieavonden gepland in wijkcentrum het Katshuis, bovendien zal de groep elke koopavond en op zaterdag op strategische plekken bij de winkels hun verhaal komen doen.

door Tim van der Hammen

Open netwerk

Glasvezel wordt toegepast in telecommunicatie, waarbij licht wordt gestuurd door lange vezels van optisch zeer helder glas om signalen betrouwbaar over grote afstanden te transporteren. Veel mensen gebruiken nu Internetdiensten in combinatie met radio- en televisiesignalen en telefonie via de kabel of ADSL. Het aanbod is eenzijdig; de aanbieders leveren een bepaald pakket en gebruikers nemen dat af. De voordelen van glasvezel zijn naast een (super)snelle Internetverbinding (50 Mbit up en down), kwalitatief hoge televisie- en radiosignalen en telefonie, en -dat op termijn- eigen ‘wijkdiensten’ in het leven geroepen kunnen worden.

Aijolt licht de wijkdiensten toe: ,,Kerktelevisie (voor kerkgangers die niet naar de kerk kunnen komen), mogelijkheden voor de scholen in Kattenbroek (zieke kinderen kunnen thuis lessen volgen), of de verslaglegging van sportevenementen. Ook kunnen bepaalde gevoelige plekken in de wijk met camera’s beveiligd worden. De medische sector heeft ook belangstelling getoond.”

Waarom overstappen?

,,Veel gebruikers staan niet te springen om te wisselen van aanbieder, als het huidige contract pas eind van het jaar afloopt kan men zich toch aanmelden. De overstap naar glasvezel wordt dan na afloop van het contract gemaakt, zonder aansluitkosten. Tegen gelijkwaardige maandelijkse kosten kan al een (digitaal) radio en televisiepakket afgenomen worden (en telt mee als aanmelding). Kattenbroek is een moderne wijk met veel jonge gezinnen. 90% van de ondernemers in Kattenbroek werkt vanuit huis (ZZP’ers)”, aldus Aijolt Brongers.

Klaar voor de toekomst

Met een glasvezelnetwerk is Kattenbroek klaar voor toekomstige ontwikkelingen op (tele)communicatiegebied. Voor aanmelding, veelgestelde vragen, de nieuwsbrief of informatie zie de eigen website www.kattenbroekopglasvezel.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie