Meer dan veertig procent tegen sloop Ganskuijl

3 maart 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Uit een enquête die de SP heeft gehouden onder bewoners in de portiekflats aan de Ganskuijl, blijkt dat 43,5 procent tegen sloop is. In het kader van Amersfoort Vernieuwt onderzoekt woningcorporatie Alliantie Eemvallei de mogelijkheid van sloop van de flats. De corporatie heeft altijd gezegd pas te slopen als minimaal zeventig procent van de huurders voor sloop is.

door John Spijkerman

De SP heeft de afgelopen tijd 190 huishoudens in de Ganskuijl bezocht, 75 waren niet thuis. ,,We hebben ruim de helft kunnen vragen wat ze vinden. Daarvan is 43,5 procent voor renovatie'', vertelt Dennis Grippeling, die zelf in de Ganskuijl woont. ,,Een deel, 25,9 procent, onthoudt zich van stemming. Ze zijn de taal niet machtig en snappen eigenlijk niet wat je zegt.'' Van de geënquêteerden zegt 30,6 procent voor sloop te zijn. Volgens Grippeling 'azen' veel bewoners op de urgentieverklaring die ze krijgen als De Alliantie tot sloop besluit. Ze komen dan met voorrang in aanmerking voor vervangende woongelegenheid. Ook de verhuispremie van 5000 euro die ze ontvangen, zou volgens hem verklaren waarom ze voor sloop zijn. Grippeling denkt dat de flats heel goed opgeknapt kunnen worden. ,,Maar eerst moet het achterstallig onderhoud worden uitgevoerd.'' De grootste problemen liggen volgens hem op het gebied van ventilatie en isolatie. ,,Als er dubbel glas in komt is 70 tot 80 procent al tevreden.''

Eerder besloot de Alliantie de evennummers aan de Gasthuislaan te renoveren. Grippeling is bang dat de Alliantie nu een aantal flats aan de Ganskuijl zal laten staan, maar een deel zal slopen. ,,Het gaat de Alliantie niet om het welzijn van de bewoners maar om de A-locatie die voor veel geld verpatst kan worden aan aannemers die staan te springen om deze plek in de stad.'' De SP wil de handtekeningen aanbieden aan directeur Koolstra van de Alliantie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie