Spanning rond een ivoren dolk

11 februari 2009 om 00:00 Nieuws

,,Ik heb flink wat research moeten doen. Je moet zorgen dat het klopt’’, vertelt Voskamp. Van de STAA kreeg hij te horen dat het verhaal zich moest afspelen op de jaarmarkt in 1359, Het moest worden verteld door de ogen van Wouter, het zoontje van de smid. ,,Om die informatie heen, heb ik mijn verhaal kleurrijk geweven.’’ Historische informatie kreeg Voskamp via de STAA. In de jaren negentig werden er opgravingen gedaan op De Hof. Op het plein werd een oude drinkplaats gevonden en er lag afval van de jaarmarkt uit 1359. Die markt werd gehouden omdat Amersfoort honderd jaar bestond. Uit de gebruiksvoorwerpen die werden gevonden kon Voskamp zich een goed beeld vormen van de tijd. Dat beeld werd aangevuld met feitelijke informatie over leven van alledag. ,,Op die manier was ik goed gedocumenteerd over hoe het leven toen was.’’

Nico Voskamp schrijft historisch kinderboek AMERSFOORT - ,,Dit kwam op mijn pad omdat de Stichting Archeologie Amersfoort (STAA) op zoek was naar een kinderboekenschrijver’’, vertelt Nico Voskamp (51). Speciaal voor de leeftijdsgroep tussen 9 en 12 jaar schreef Voskamp in opdracht van de STAA ‘De ivoren dolk’. De stichting wilde op een bijzondere manier inspelen op het 750-jarig bestaan van de stad. Het kinderboek ‘De ivoren dolk’ speelt zich af tijdens de jaarmarkt in 1359. In Stadscafé De Observant was vrijdagmiddag de officiële presentatie.

door John Spijkerman

Het boek gaat over de lotgevallen van Wouter, zoon van een smid, zijn familie en vrienden. Wouter is de zoon van een smid en met zijn vader bereidt hij zich voor op de jaarmarkt, waar ze dolken gaan verkopen. Jonkheer Pepijn en zijn knecht Bertram bezoeken de stad en Wouter en Bertram raken bevriend. Samen genieten ze van de feesten. Maar als de duurste dolk van Wouters vader gestolen wordt, belandt Bertram achter de tralies. Wouter gaat proberen de onschuld van zijn vriend te bewijzen.

Het was de eerste keer dat Voskamp een historisch verhaal schreef. ,,Ik ben begonnen met het schrijven van griezelverhalen. Het is een uit de hand gelopen hobby’’, lacht hij. Het liefst werkt Voskamp in de vakanties en in de weekends. Dan kan hij aan één stuk doorwerken en blijft hij beter in het verhaal zitten. Hij is anderhalf jaar beziggeweest met het schrijven van ‘De ivoren dolk’. ,,Het was behoorlijk bewerkelijk. Je moet het verhaal in de juiste setting plaatsen. Kinderen in die tijd waren jong volwassenen. Hoe gingen mensen in die tijd met elkaar om? Toen het boek klaar was, heeft een historicus het nagelezen om te kijken of ik er per ongeluk geen I-pod had ingestopt’’, lacht Voskamp.

Bij het kinderboek werd ook lesmateriaal ontwikkeld. Hiske Land ontwikkelde het lesprogramma. Het boek en het lesprogramma zijn bestemd voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs in Amersfoort. De leerlingen lopen door de straten van het middeleeuwse Amersfoort en komen veel te weten over het dagelijks leven in die tijd. Zij leren de middeleeuwse stad kennen en de overeenkomsten en verschillen ontdekken tussen toen en nu.

Scholen die zich nog niet hebben opgegeven voor het gratis boek en educatief programma kunnen zich alsnog aanmelden via een e-mail aan buie@amersfoort.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie