Nipte zege Wilhelmina

4 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Al direct in de eerste set werd duidelijk dat het geen eenvoudige opgave zou gaan worden voor Wilhelmina, dat eigenlijk de gehele set tegen een achterstand aankeek. In een spannende eindfase, waarin Wilhelmina nog wel terug wist te vechten tot 19-19, was het daarna toch Zaanstad dat de toon zette en de set met 21-25 binnen sloeg. Ook in de tweede set een vrijwel identiek beeld, met een hard zwoegend Wilhelmina dat tot ver in de set achter de feiten aanliep. Maar in de slotfase, met een 19-16 voorsprong voor de Amersfoortse dames leek de strijd te zijn gestreden en lag winst voor Wilhelmina voor het grijpen. Maar net als in de eerste set stapelden de fouten zich op bij het team van coach Rob van Zonneveld met als gevolg een 24-26 nederlaag. Een geweldige deceptie voor het hard werkende Wilhelmina onder leiding van een goed spelende Saskia Bruin. In de derde set leek Wilhelmina zich te beseffen wat er aan de hand was en startte met een waar offensief. Met een voorsprong van 18-11 leek niets de Amersfoortse dames nog te kunnen tegenhouden, maar dat zag in de slotfase toch anders uit. Zaanstad vocht zich terug 22-21 en even zag het er naar uit dat ook deze set op de valreep nog verloren zou gaan. Maar met een uiterste krachtsinspanning en dit keer ook het geluk aan Wilhelmina zijde, ging de set verdiend naar de thuisploeg en was de wedstrijd weer helemaal open. In de vierde set, met een briljant spelende Saskia Bruin die vele servicepunten verzilverde, speelde Wilhelmina de sterren van de hemel, won overtuigend met 25-15 en dwong daarmee een vijfde beslissende set af. In de vijfde set kwam Wilhelmina al snel op een 5-1 voorsprong en leek bij Zaanstad het beste er af. Maar weer was het Wilhelmina dame Saskia Bruin die in een spannende slotfase, waarin tot 14-14 de stand gelijk opging, de winnende punten wist binnen te slaan, waardoor Wilhelmina niet alleen de set won (16-14), maar tevens de wedstrijd. Winst die niet tot stand kwam door mooi volleybal, maar wel door hard werken en inzet. Een compliment voor de gehele Amersfoortse ploeg.

Amersfoortse volleybaldames tonen karakter AMERSFOORT - In sporthal Schuilenburg liet het eerste dames volleybalteam van Wilhelmina afgelopen vrijdag zien dat hard werken en het nodige doorzettingsvermogen vaak aan de basis staan van succes. In een spannende vijfsetter werd het derde team van Zaanstad na zo’n twee uur strijd met 3-2 aan de kant gezet . door Huub van Aerssen

Dames Huizen - Forza Hoogland (4-0)

Na verlies in een eerder duel tegen Prima Donna uit Huizen en het verlies van twee weken geleden tegen Compaen, was Hoogland er alles aan gelegen om een aantal puntjes mee uit Huizen te nemen. Ook nu weer kon Hoogland coach Harry van Surksum door tal van blessures (o.a. Eva Damen en Yara Woltersom) niet beschikken over zijn voltallige selectie, waar ditmaal libero Marjolein Poutsma aan was toegevoegd. In de eerste twee sets van deze wedstrijd kwam Forza Hoogland er nauwelijks aan te pas en werd op alle fronten door Huizen afgetroefd, waarbij met name in aanvallend opzicht en voor Hoogland geen houden aan was (25-17 en 25-15). Ook verdedigend kwamen de Amersfoortse dames tekort. Huizen scoorde veelvuldig en Forza Hoogland was absoluut niet in staat om hier iets tegenover te stellen. In de derde set leek Hoogland zich enigszins te herstellen en kwam met hard werken zelfs in de buurt van setwinst. Maar een aantal persoonlijke fouten maakten aan alle optimisme een einde en met 25-23 ging ook die derde set naar Prima Donna Huizen. In een alles of niets poging wijzigde Forza coach in de laatste set zijn team op tal van plaatsen, maar ook dat bleek niet van enige toegevoegde waarde. Deze vierde en laatste set was een kopie van set een en twee, ergo duidelijk de mindere. Met 25-15 ging ook die set verloren en werd duidelijk dat er nog veel te doen is om verblijf in de regiodivisie te continueren. Met komend weekend de moeilijke uitwedstrijd tegen het als tweede geplaatste Zaanstad voor de boeg, is de selectie van Forza Hoogland nog steeds zorgelijk te noemen en zal de ploeg pas over een tweetal weken weer wat ruimer in het volleybalvel zitten.

Heren Huizen - Forza Hoogland (1-3)

In de eerste volleybalklasse blijven de mannen van Hoogland op koers. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Huizen werd een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan het overlijden van de Amersfoortse voetbalcoryfee Pierre Stevenaart. Zoon en spelverdeler Jeroen Stevenaart had toch besloten om te spelen en het was juist hij die de regie nam in de uiteindelijke 1-3 overwinning van de Hooglanders. Wederom startte het team van coach Jan Visser met Otto Kuiper als libero. Al vrij snel trokken de Forza heren het spel naar zich toe, waarbij spelverdeler Stevenaart zijn aanvallers prima wist te bedienen. Met Henrie Sellies en Erwin Keuning op de buitenaanval en Laslo Pruis in de diagonaal kwam Hoogland met regel maat tot scoren en kwam het team eigenlijk nauwelijks in gevaar. Met een eenvoudige 18-25 werd deze eerste set dan ook afgesloten. Ook in de tweede set wist Hoogland het goede spel te continueren. De blokkering van Huizen kreeg weinig grip op de aanvallers van Forza, die prima uiteen werd getrokken door de Amersfoortse midden dreiging. Maar op een voorsprong van 13-18 begon de Hoogland machine even te haperen. Een opslag serie van Huizen de door Hoogland niet onder controle kon worden gehouden zorgde vooralsnog voor een spannend slot van de set, waarin Huizen zelfs als eerste de de setpunten binnen bereik kreeg. Maar de Forza formatie toonde, zoals vaker in deze competitie, de nodige veerkracht en wist met een uiterste krachtsinspanning de set toch nog met 25-27 binnen te slaan. In de derde set kwam Hoogland meer en meer onder druk te staan en was het weer de servicedruk van Huizen die de boventoon voerde. Bij Hoogland bleef de directe score uit en ook blokkerend kon het geen vuist maken met als gevolg dat Huizen uitliep naar een 7-2 voorsprong. Alhoewel de Hooglanders zich naarmate de set vorderde nog herpakten en in de slotfase terug kwamen naar een 23-23 gelijke stand, moest het toch lijdzaam toezien hoe de set uiteindelijk met 25-23 werd gewonnen door Huizen. In de vierde set werd door Forza coach Jan Visser Christiaan van Hoeijen in het veld gebracht en nam Laslo Pruis de buitenpositie in. Deze wissels hadden tot gevolg dat Hoogland weer het eigen vertrouwde spelletje kon spelen, waarbij Stevenaart zijn aanvallers weer uitstekend wist te bedienen. Frank en vrij kon Hoogland de set uitspelen (18-25), met als resultaat een verdiende 1-3 overwinning. Een uitstekend resultaat voor Forza Hoogland dat met een wedstrijd minder gespeeld stadgenoot en koploper in de eerste klasse Wilhelmina is genaderd tot op twee punten. Wilhelmina moest in deze een gevoelige nederlaag incasseren tegen het sterk terugkomende Nederhorst. Maar niet alleen Nederhorst is bezig aan een opmars, ook Sovoco uit Soest wordt langzamerhand een geduchte concurrent om de titelstrijd in die eerste klasse. De heren van Forza Hoogland gaan komende vrijdag op bezoek in Nederhorst en treden vervolgens op woensdag 11 februari thuis aan tegen Soest. Al met al een paar spannende weken voor Hoogland, dat zich, wil het op koers blijven, absoluut geen misstap kan veroorloven. Met titelkandidaten in die eerste klasse Wilhelmina en Forza Hoogland is Amersfoort en de directe regio sterk vertegenwoordigd.