Hooglander is vuil bij Aldi zat

28 januari 2009 om 00:00 Nieuws

Jeltes woont in het appartementencomplex boven de Aldi. Na de verbouwing van de Aldi in 2007 werden ruim een half jaar geleden de containers van de voorzijde van het parkeerterrein weggehaald. Ze werden vijftien meter verderop geplaatst achter het bergingencomplex van de bewoners en staan nu in een 'dode' hoek die aan het zicht onttrokken is. ,,Er is weinig of geen controle meer wie er precies afval achterlaat en of het wel om huisafval gaat'', weet Jeltes. ,,De eerste twee maanden ging het nog goed, maar vooral sinds november loopt het de spuigaten uit. Je moet je niet voorstellen dat het zomer wordt. De eerste rat is afgelopen najaar al gesignaleerd. De plek is nu een regelrechte bron van infecties geworden voor spelende kinderen.''

'Sinds verplaat-sing containers is het een zooitje' HOOGLAND - Hooglander Jurgen Jeltes is de rotzooi bij de containers achter de Aldi aan de Hamseweg 19 meer dan zat. ,,Iedereen uit de verre omgeving van de containers dumpt er z'n huisvuil, containers raken overvol. Huisvuil dat niet meer past in de containers, verspreidt zich over de parkeerplaats als zwerfvuil. Werkelijk alles wordt er achter en tussen de containers gestort; magnetrons, matrassen, tuinafval, bureaustoelen tot gesloopte keukens aan toe.''

door John Spijkerman

Jeltes wil dat de containers op de oorspronkelijke plaats worden teruggezet. ,,Eerst was er prima sociale controle'', legt hij uit. ,,Er was veel verkeer van lopende mensen en automobilisten die kwamen parkeren bij Aldi. Niemand waagde het er van alles te dumpen. Sinds de verplaatsing zijn de containers aan de aandacht en controle onttrokken en is het er een enorme bende van overdadig afval en grofvuil.'' Ook wordt de plek gebruikt als openbaar urinoir.

Klanten van de Aldi laten tegenwoordig hun kratjes en dozen achter bij de containers. ,,Dit gebeurde voorheen nooit. Iedereen bracht ze terug of nam ze mee. De parkeerplaats ligt vol zwerfafval dat niet meer in de containers past.'' De containers worden door de ROVA op dinsdag en vrijdag geleegd, maar de de vuilophalers van de ROVA zijn de rotzooi rond de containers inmiddels zo zat dat ze alleen de containers legen en de rest laten liggen, vertelt Jeltes. Dat zwerfvuil verspreidt zich over het parkeerterrein. Sinds de verplaatsing van de containers is het een zooitje geworden.

Jeltes stuurde een aangetekende brief naar het secretariaat van de Aldi. Namens de bewoners van de appartementen wil hij dat de bedrijfsleider de nodige maatregelen treft om de parkeerplaats en containers weer in normale staat te krijgen. Hij heeft nog geen antwoord op heeft gekregen. Hij stuurde ook een email naar de Milieudienst, maar kreeg geen reactie. Iemand van Wijkbeheer vertelde hem dat het om privé-terrein gaat. ,,Maar ook privéterrein is door de lokale overheid aan te pakken als er sprake is van milieuvervuiling. Niemand wil de verantwoordelijkheid nemen. Dit gaat totaal de verkeerde kant op'', vreest hij. De ROVA heeft het vuil rond de containers woensdag verwijderd. Maar Jeltes heeft er geen enkel vertrouwen in dat de plek ook schoon blijft.

Reinigingsinspecteur Van 't Klooster van de ROVA erkent dat de plek waar de containers nu staan, achteraf gezien niet zo gunstig uitgekozen is. ,,Nu blijkt dat er elke keer rotzooi naast de containers ligt.'' Hij gaat contact leggen met de vastgoedbeheerder en met de wijkopzichter om te kijken of de containers op een andere plek op het terrein kunnen worden geplaatst.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie