Wilhelmina stoomt door

21 januari 2009 om 00:00 Nieuws

Gezien de stand van de competitie behoorde Wilhelmina eigenlijk geen problemen te hebben met het vijfde team van de Keistad heren, dat in de onderste regionen van de eerste klasse (hekkensluiter) is terug te vinden. Al direct vanaf de eerste set liet Wilhelmina er geen twijfel over bestaan dat zij koploper is in die eerste klasse. Zoals wel vaker dit seizoen wist de thuisploeg de bezoekers met een gedegen service goed onder druk te zetten en te houden. Keistad daarentegen was absoluut niet bij machte om een goede aanval te produceren en daar waar dat incidenteel wel eens lukte, werd die aanval uistekend verdedigd in het achterveld van Wilhelmina. Derhalve wist de thuisploeg onder aanvoering van spelverdeler Jan-Albert Kootstra steeds weer opnieuw tot goed aanvalsspel te komen. Met een riante voorsprong van 25-15 werd de eerste set in relatief korte tijd binnengeslagen. In de tweede set liet Keistad wat meer van zich horen en zien. De ervaren ploeg, waarvan een groot deel al jaren samen speelt, bood geleidelijk aan meer tegenstand en sprokkelde op karakter de nodige punten bij elkaar. Wilhelmina daarentegen kon daarvan niet echt onder de indruk komen en bleef ondanks de nodige tegenstand de bezoekers hun wil opleggen. In een set waarin de stand weliswaar meer gelijk op ging, was het toch de gastheer die de buit binnenhaalde (25-19). Naarmate de derde set vorderde leek het verzet van de Keistad heren gebroken. Onder druk van de blijvend goede service van de thuisploeg slaagden de bezoekers er niet meer in om een goede tegenaanval te produceren. Bovendien was het in deze derde set ook vooral de sterke blokkering van Johan Bakker, Chris Meijer en Mark Veltink, die veel punten scoorden. De weinige ballen die er aan Keistad zijde toch doorkwamen, werden in het achterveld uitstekend van de grond gehouden. Wilhelmina speler Maarten Wispelwey, binnen de lijnen gekomen voor Jan-Albert Kootstra, varieerde goed en bediende al zijn aanvallers uitstekend. Met een overtuigende 25-13 werd dan ook de derde set binnengehaald. In de vierde set toch weer een opleving bij de bezoekers. Wilhelmina liet wat steekjes vallen en speelde niet zo zorgvuldig en geconcentreerd als in voorgaande sets. Keistad kwam daardoor een aantal malen op voorsprong , waarbij Wilhelmina het gat steeds opnieuw weer wist te dichten. In een spannende slotfase, waarin de gasten zelfs op een aantal setpoints kwamen te staan (22-24), schakelde Wilhelmina een tandje bij en won uiteindelijk ook die vierde en laatste set met 28-26, waardoor het een belangrijke en overtuigende 4-0 overwinning behaalde en de koppositie in de eerste klasse verstevigde. Komende vrijdag spelen de Wilhelmina heren wederom een stadsderby, waarin ditmaal AVV Keistad 4 in sporthal Midland de tegenstander zal zijn.

Koploper laat geen steken vallen AMERSFOORT - In de eerste klasse van de volleybalbond liet koploper Wilhelmina afgelopen vrijdag geen steken vallen. In sporthal Schuilenburg, de thuishaven van de Wilhelmina heren, werd de derby tegen stadgenoot AVV Keistad 5 met 4-0 gewonnen waarmee de formatie van trainer Henk Koelewijn de koppositie verstevigde. door Huub van Aerssen

Heren Voleem - Forza Hoogland (0-4)

Na de eerste thuisnederlaag van de week ervoor, stond afgelopen week de uitwedstrijd tegen Voleem uit en in Eemnes op het programma. Daar waar in een eerder treffen in eigen huis nog twee set moesten worden afgestaan aan Voleem, werd het ditmaal een afgetekende en eenvoudige 0-4 overwinning voor de volleybalheren uit Hoogland, die met goed en gedegen spel de tegenstander in een goed uur spelen volledig overklasten. Forza coach Jan visser startte de wedstrijd met Otto Kuiper als libero om de pass en de verdediging meer rust te geven. Deze ingreep zou in dit treffen uiteindelijk goed uitpakken. Passend en verdedigend speelden de Hooglanders een uitstekende wedstrijd die daardoor aanvallend zeer goed uit de verf kwam. In de eerste set werd al snel dudelijk dat de Hooglanders hun draai hadden gevondenen dat Voleem moeite had om het hoge baltempo bij te houden. Die eerste set werd dan ook simpel met 17-25 binnengeslagen. Ook in de tweede set wist Forza Hoogland het goede spel wat het in de eerste etaleerde vast te houden. Voleem daarentegen grossierde in fouten die door Hoogland direct genadeloos werden afgestraft. Met een setwinst van maar liefst 8-25 werd duidelijk dat hier nauwelijks sprake was van enige tegenstand. Ook in de daaropvolgende twee overige sets kwam Hoogland eigenlijk geen moment in de problemen en was het op alle gebieden de tegenstander uit Eemnes de baas. Met een hoog spelniveau aan Forza zijde en met setstanden van 19-25 (derde set) en 13-25 (vierde set), werd dit treffen in iets meer dan zestig minuten uitgespeeld en was de 0-4 overwinning een belangrijke opsteker voor de ploeg uit Hoogland. Door winst van concurrent, stadgenoot en koploper Wilhelmina, handhaafde Forza Hoogland zich met drie punten achterstand op een tweede positie in de eerste klasse. Komende zaterdag spelen de Hooglanders in eigen huis de streekderby tegen Sovoco uit Soest, een tegenstander die duidelijk meer in de mars heeft dan de mannen van Voleem.

Dames Spaarnestad - Forza Hoogland

Voor de volleybaldames van Hoogland werd afgelopen weekend het eerste 4-0 verlies een feit. In de uitwedstrijd tegen Spaarnestad uit en in Haarlem revancheerde de thuisploeg zich op een eerdere 4-0 nederlaag tegen de volleybaldames uit Hoogland. De setstanden 25-17, 25-17, 25-14 en 26-24 spraken daarbij voor zich. Het team uit Hoogland, onder leiding van trainer/coach Harry van Surksum, kende in Yara Woltersom de vierde speelster die geblesseerd aan de kant moest blijven waardoor de ploeg nog maar bestond uit een zestal fitte “meiden”. Het team moest dan ook voor deze wedstrijd een beroep doen op libero Marjolein Poutsma uit het tweede team en Suzanne Klerkx als middenspeelsters uit Meisjes A. Gedurende het gehele verloop van de wedstrijd was het spelbeeld eigenlijk identiek: Forza Hoogland dat nauwelijks in haar eigen spel kwam en het vooral in de buitenaanval liet afweten en Spaarnestad dat juist wel optimaal gebruik wist te maken van diezelfde buitenaanval en daarbij ook met regelmaat tot scoren kwam. Al met al voor de dames uit Hoogland een pretentieloze wedstrijd, waar Forza coach van Surksum, ondanks het gemis van aantal speelsters, zich wat meer van had voorgesteld en dat zijn team ook gedecideerd onder de neus wreef. Een ding was echter in deze wedstrijd duidelijk geworden: Spaarnestad was er glorieus in geslaagd om eerder verlies tegen de gasten uit Hoogland om te zetten in een verdiende overwinning waarop niets viel af te dingen en waarin Forza het duidelijk liet afweten. Met 27 punten uit twaalf wedstrijden staan de volleybaldames momenteel op een zesde plaats in de regiodivisie, wat voor het eerste jaar zeker niet slecht te noemen is. Komend weekend ontvangt Hoogland in sporthal Nieuwland Compaen, dat op een achtste positie bivakkeert. Mogelijk dat het daar in staat is om de bittere nasmaak van de wedstrijd tegen Spaarnestad weg te spoelen.

Bij zowel de dames - als de herenvolleyballers van Switch uit Hooglanderveen liep het afgelopen weekend op rolletjes. De dames behaalden een 0-4 overwinning in de uitwedstrijd tegen VIF en de heren, koploper in de derde klasse, lieten geen spaan heel van Trivolley (0-4).