BPA zegt vertrouwen op in college van B en W

14 januari 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De Burger Partij Amersfoort (BPA) zegt vanavond het vertrouwen op in het college van B en W. De reden daarvoor is de handelwijze van wethouder Hekman en het college bij de grondverwerving rond Vathorst-West in april 2006. De partij zal vanavond een viertal moties indienen tegen het college waaronder een motie van wantrouwen.

door John Spijkerman

Of die moties het zullen redden is overigens zeer de vraag. In het vorige debat over de grondverwerving in Vathorst West dat werd gehouden in november vorig jaar, stelden de coalitiepartijen, PvdA, CDA, VVD, GroenLinks en ChristenUnie, zich op achter de verklaring die werd gegeven door wethouder Hekman.

De kwestie draait om geheime informatie bij de gemeentelijke aankoop van grond in Vathorst West via de Wet Voorkeursrecht Gemeenten. Met als doel de aankoop van de grond door ontwikkelaars tegen te gaan, gaf topambtenaar Ashouwer deze informatie in april 2006 aan hen door. De ontwikkelaars gebruikten de informatie echter door versneld de grond in Vathorst West aan te kopen. Handelde de ambtenaar op eigen houtje of wist wethouder Hekman en het college ervan? De wethouder ontkende in november in de gemeenteraad te hebben geweten dat Ashouwer de projectontwikkelaars had geïnformeerd of dat hij er opdracht toe had verstrekt. Onder meer naar aanleiding van recente uitlatingen van ex-ambtenaar Kruis over de handelwijze van Ashouwer en Hekman ontstonden toch weer twijfels over de rol van Hekman en het college.

Oppositiepartij BPA dient vanavond een motie van wantrouwen in. De partij wijst erop dat de geheimhoudingsregels zijn overtreden en dat er geen strafrechtelijke vervolging is ingesteld tegen de betrokken ambtenaar. Ook dreigt er economische schade te onstaan bij de ontwikkeling van Vathorst-West. Daarom zet de BPA het vertrouwen in het college op. De BPA dient vanavond ook twee 'minder zware' moties van afkeuring in tegen het college. De partij vindt bovendien dat er alsnog strafrechtelijke stappen moeten worden genomen tegen het schenden van de geheimhoudingsplicht in deze zaak.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie