Reusachtige insecten gesignaleerd in ecologische verbindingszone

26 november 2008 om 00:00 Nieuws

LIENDERT - Drie reusachtige griezelig ogende insecten liepen woensdagmiddag rond over het schoolplein van het Meridiaan College Muurhuizen aan de Zangvogelweg 4. Te midden van de opgewonden leerlingen maakten de beesten onheilspellende geluiden en zorgden ze voor een wel heel bijzondere omlijsting van het project Ecologische Verbindingszone Valleikanaal.

door John Spijkerman

Met deze spectaculaire actie werd officieel aandacht besteed aan de feestelijke start van de tweede fase ecologische verbindingszone Valleikanaal. Het is bedoeling dat het Valleikanaal in Amersfoort een ecologische verbindingszone wordt tussen de Gelderse Vallei en de Eem en randmeren. De oevers van het Valleikanaal zijn in 2005 al minder steil gemaakt voor diersoorten als libellen, kikkers en salamanders.

In september 2008 is begonnen met de tweede fase. Het meest opvallend is dat er op verschillende plekken langs het Valleikanaal poelen worden gegraven. Sommige liggen aan de wijkzijde, andere aan de centrumzijde van het kanaal. Daardoor ontstaat een lint van paddenpoelen door de stad. Sommige poelen zijn met het Valleikanaal verbonden. Het stilstaande, open water van de poelen moet de thuisbasis worden groene kikkers, bruine kikkers en padden. Ook naast Meridiaan College Muurhuizen wordt een grote poel aangelegd. Voor de aanleg zijn op sommige plaatsen bomen worden gekapt om voldoende zonlicht en warmte in de poel te krijgen. Behalve paddenpoelen, komen er ook twee vleermuisbunkers.

Als starthandeling onthulden wethouder Eerdmans en gedeputeerde Krol van de provincie een speciale infokast die vlakbij de paddenpoel staat. De leerlingen van de school worden verantwoordelijk voor het beheer van de paddenpoel. Daarover tekende de wethouder een beheercontract met schooldirecteur Schouten. Eerdmans hoopt dat meer Amersfoortse scholen dergelijke beheercontracten ondertekenen.

Tijdens de tweede fase wordt het Valleikanaal ook geschikt gemaakt voor zoogdieren als de dwergmuis, bunzing en wezel, amfibieën en reptielen. Door de aanleg van poelen, plas-draszones en loopplanken kunnen de diersoorten die in natte gebieden leven zich weer van de Eem naar de Gelderse Vallei en vice versa verplaatsen. Het Valleikanaal heeft nogal wat bruggen en aan het eind een flinke stuw (Balladelaan). Onder die bruggen liggen vaak geen oevers. Dankzij de aanleg van smalle loopplanken moeten dieren voortaan toch onder de bruggen door kunnen kruipen en vormen wegen niet langer een obstakel. Ook voor planten is er volop aandacht. Langs de waterkant zullen plantensoorten zoals moerasspirea, watermunt en engelwortel groeien en bloeien.

De aanleg van groen, poelen, paden, steigers en vlonders duurt ongeveer vier maanden. Daarna worden de loopplanken onder de bruggen aangebracht. Fase twee van de ecologische verbindingszone Valleikanaal moet medio 2009 gereed zijn. De ecologische verbindingszone moet uiteindelijk doorlopen naar de stuw Balladelaan en de daar ten westen van gelegen kades. Om het project niet te vertragen is besloten dit in een derde fase aan te pakken. De aanpak van dit gebied wordt ondergebracht in Plan Maatweg, Kop van Schothorst.

De aanleg van de ecologische verbindingszone is een samenwerkingsproject tussen de gemeente Amersfoort, Waterschap Vallei & Eem, de provincie Utrecht en Het Utrechts Landschap. De totale kosten voor het project bedragen 3 miljoen euro. Alle partijen betalen ongeveer een vierde deel van de kosten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie