Wegslepen fietsen blijft mogelijk

26 november 2008 om 00:00 Nieuws

Met ingang van 1 januari 2009 worden de bewaakte fietsenstalling aan het Piet Mondriaanplein en de bewaakte fietsenstalling in Schothorst gratis. De gemeente heeft daarover afspraken gemaakt met NS. Gebruikers van de stalling aan het Mondriaanplein moeten wel eenmalig een toegangspasje aanschaffen, waarvoor een borg moet worden betaald van 20 euro. Het zijn enkele maatregelen die de gemeente neemt om het aantal gratis fietsplekken bij stations te vergroten. Behalve de twee gratis fietsenstallingen komen er bij station Vathorst 150 extra fietsklemmen. Voor de langere termijn wordt daar gedacht aan een verdere uitbreiding van de capaciteit. Ook bij station Schothorst komt er op de wat langere termijn extra ruimte voor fietsparkeren. De proef zal na een jaar worden geëvalueerd.

‘Weesfietsen’ bij station worden verwijderd AMERSFOORT - Een meerderheid in de gemeenteraad vindt dat het wegslepen van hinderlijk geparkeerde fietsen die in de looproutes naar het station staan, mag doorgaan. Om meer ruimte te creëren voor het gratis stallen van fietsen, gaat wethouder Luchtenveld de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aanpassen. Vanaf begin 2009 worden fietsen die langer dan twee weken aaneengesloten in de rekken staan - zogenaamde ‘weesfietsen’ - verwijderd.

door John Spijkerman

Luchtenveld voelt er niets voor om ook de bewaakte fietsenstalling aan de Stationsplein gratis te maken. De betaalde stalling biedt ruimte aan 2700 fietsen, maar er staan er ‘slechts’ rond de 1200. NS willen best meewerken aan het gratis maken, maar vragen een jaarlijkse vergoeding van rond de 400.000 euro. Die vergeoding is zo hoog omdat de exploitatie van de stalling veel geld kost. De stalling moet ‘s avonds verplicht openblijven totdat de laatste trein vertrokken is. Luchtenveld vindt de prijs van NS veel te hoog. De gemeente heeft er in de begroting ook geen geld voor opzij gelegd.

B en W willen begin volgend jaar de APV aanpassen om ‘weesfietsen’ makkelijk te kunnen verwijderen. Die fietsen worden zelden gebruikt maar nemen wel veel ruimte in beslag. Het zou gaan om zo’n twintig procent van alle gestalde fietsen bij het Stationsplein. Tegelijkertijd wil de gemeente een plek aanwijzen waar mensen hun fiets voor langere tijd kunnen parkeren. Of er misschien toch extra fietsenrekken komen op het Stationsplein hangt af van de resultaten van de proef met de stalling op het Mondriaanplein en het verwijderen van weesfietsen. Als de fietsparkeerdruk bij het station niet afneemt, komen er meer gratis plekken op het maaiveld.

De SP-jongeren van Rood verwijten Luchtenveld gebrek aan duidelijke visie. Woordvoerder Marc Smits vindt dat alle fietsenstallingen, dus ook de grote stalling op het Stationsplein, gratis moeten worden. ,,Iedereen moet in de toekomst gewoon z’n fiets gratis kwijt kunnen. Het is belachelijk dat men doorgaat met het wegsleepbeleid.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie