BPA wil vervolging topambtenaar

19 november 2008 om 00:00 Nieuws

,,De geheimhouding is geschonden’’, stelt BPA-fractievoorzitter Hans van Wegen. ,,Ashouwer heeft de belangen van de stad geschaad.’’ Doordat ontwikkelaars wisten van het voorkeursrecht, viste de gemeente achter het net bij de grondverwerving in Vathorst West.

Schending van geheimhouding aanpakken AMERSFOORT - De Burger Partij Amersfoort (BPA) wil dat het college aangifte doet tegen voormalig topambtenaar Arnold Ashouwer van de gemeente Amersfoort. In april 2006 speelde Ashouwer geheime informatie door aan het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst en projectontwikkelaars van Vathorst beheer. Vervolgens kochten de ontwikkelaars twintig hectare grond in Vathorst West, voordat de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) van kracht werd.

door John Spijkerman

In de raadsvergadering van vorige week vertelde wethouder Hekman dat hij niet wist dat er geheime informatie was doorgespeeld en dat hij dit niet goedkeurde. De BPA vindt dat als Ashouwer op eigen houtje heeft gehandeld, hij ook verantwoordelijk is voor het schenden van de geheimhouding en de mogelijke financiële consequenties. De BPA wil dat het college van B en W alsnog aangifte doet tegen de ambtenaar en heeft vragen gesteld.

Vorige week tijdens het debat over de positie van Hekman ging wethouder Luchtenveld al kort in op een mogelijke strafrechtelijk vervolging. Hij zag daar geen aanleiding toe. ,,We zijn overtuigd van de goede intenties van de betrokken ambtenaar. Hij heeft gehandeld met de beste bedoelingen voor de gemeente en niet voor het eigen gewin. Er was geen sprake van laakbaar handelen.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie