‘Stoppen met wegslepen fietsen bij station’

21 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Zolang er te weinig gratis fietsenrekken zijn bij het station moet er een einde komen aan het wegslepen van fietsen die buiten de rekken staan, vindt een groot deel van de gemeenteraad. Een raadsmeerderheid van BPA, CDA, VVD en CU willen dat er eerst een gedegen gemeentelijk onderzoek wordt gehouden, voordat er wordt gestopt met wegslepen. Raadsleden reageerden daarmee op een voorstel van GroenLinks en SP.

door John Spijkerman

De gemeente heeft weliswaar extra fietsenklemmen bij Station Amersfoort geplaatst, maar een raadsmeerderheid wil dat dit aantal wordt uitgebreid. Het college van B en W moet de mogelijkheden onderzoeken het aantal rekken uit te breiden aan het Stationsplein en het Piet Mondriaanplein.

B en W worden ook gevraagd in kaart te brengen hoe het zit met de fietsstalruimte op Station Schothorst, Station Vathorst en het toekomstige Station Hoevelaken. Ook op die stations moeten voldoende gratis parkeerplekken voor fietsers zijn. Uiterlijk in december 2008 moeten de resultaten van de onderzoeken bekend zijn en moeten er maatregelen volgen om het probleem op te lossen.

Verantwoordelijk wethouder Ruud Luchtenveld laat de dingen veel te lang op hun beloop, vindt SP-fractievoorzitter Anya Wiersma. ,,Het heeft geen prioriteit voor hem. Hij moet ‘guts’ tonen.’’ Al in juni 2007 overhandigden SP-jongeren 1200 handtekeningen aan Luchtenveld. Gisterenavond werden er nog eens 1542 handtekeningen aangeboden.

Uit een telling die SP-jongeren op 15 september 2008 hielden bij de fietsenstallingen op het Stationsplein, het Piet Mondriaanplein, de busstationzijde en de Kersenbaan, bleek dat er in totaal 1081 fietsenklemmen te weinig zijn. Het nijpendst is het probleem aan het Stationsplein en het Piet Mondriaanplein.

Maar omdat niet alle gratis fietsenklemmen bij het busstation en de Kersenbaan worden gebruikt, vinden B en W dat mensen daar maar hun fietsen moeten parkeren. Een aantal raadsfracties is het daar mee eens en wil eerst een gedegen gemeentelijk onderzoek, voordat er wordt gestopt met wegslepen. Wiersma noemt dat ‘niet realistisch’ omdat er een tekort is van 1081 fietsenklemmen. Daar moet eerst iets aan worden gedaan voordat er weer wordt weggesleept. Dat de Stichting Opstap foutgeparkeerde fietsen wegsleept, terwijl er te weinig parkeerplekken zijn, noemt Wiersma ‘onfatsoenlijk beleid’. Fietsen die langer dan drie weken in de rekken staan, moeten wel worden verwijderd.

,,Het is nu een chaotische bende rond het station’’, stelt Wiersma. Deze fietsenchaos is onwenselijk voor fietsers, passanten, de horeca en de uitstraling van de stad Amersfoort, vindt ze. Treinreizigers kunnen zich nu moeilijk een weg banen door het fietsendoolhof.

Wethouder Luchtenveld is in gesprek met NS over het gratis maken van betaalde fietsenstallingen, maar volgens Wiersma moet de wethouder ook daarin meer vaart maken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie