'Overleg accommodatie GymXL gaat door'

15 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

HOOGLANDERVEEN - De gemeente gaat door met het overleg met de eigenaar van de Van Bekkumhal, het OBV, de exploitant van de beoogde golfbaan in Hoogland-West en de SRO om een oplossing te vinden voor GymXL. Dat zei sportwethouder Arriën Kruyt dinsdagavond tijdens de raadsvergadering als reactie op een motie die door een ruime meerderheid van de raad was ingediend.

Voorafgaand aan de vergadering voerde GymXL een actie tijdens 't Plein in het gemeentehuis. Tal van jonge turnsters en één jeugdige turner lieten zien waarom GymXL van grote waarde is voor Amersfoort. De actie kreeg steun van niemand minder dan de Nederlandse topturner en 'Lord of the rings' Yuri van Gelder. Hij was speciaal vanuit Waalwijk naar Amersfoort gekomen om GymXL een hart onder de riem te steken. ,,Het is een mooie grote club en ik kan er met mijn pet niet bij dat ze op 1 januari op straat staan", liet hij de aanwezigen weten. ,,Ik hoop dat mensen wakker worden en het toch nog voor elkaar krijgen voor een goede accommodatie te zorgen."

Maandag had GymXL een brandbrief gestuurd naar de gemeenteraad. Daarin stelde voorzitter Jos den Broeder dat de vereniging met de rug tegen de muur staat, omdat nog steeds geen duidelijkheid is over de beoogde accommodatie aan de Bunschoterstraat. Dit terwijl de vereniging in principe per 1 januari volgend jaar het huidige onderkomen, de Van Bekkumhal in Hooglanderveen, moet hebben verlaten. Ook stelde de club financieel in de problemen te komen als de gemeente niet meer wil bijdragen dan 1/3 van de 840.000 euro die nodig is om het pand te verbouwen.

Tijdens de raadsvergadering probeerde Kruyt de onrust te temperen. ,,Het belang van turnen als sport is helder. Het is dus niet goed als GymXL zou verdwijnen", zei Kruyt. Raadslid Simone Kennedy (ChristenUnie) drong er bij de wethouder op aan duidelijker te zijn en concludeerde dat hij het dus niet goedvindt dat GymXL straks dakloos wordt. Kruyt stemde met die conclusie in.

Kruyt stemde ook in met de motie die een meerderheid van de raadspartijen had ingediend om door te blijven gaan met de inzet op huisvesting van GymXL op de Bunschoterstraat. De wethouder raadde alleen af om gymnastiek als basissport te erkennen, zoals de indieners wilden. ,,Dan is de hal niet exclusief voor GymXL, maar moeten ze die delen met andere verenigingen."

Alleen de SP en de BPA stemden tegen de motie. ,,Hiermee wordt GymXL niet geholpen", verklaarde BPA-raadslid Ruud Schulten het standpunt van zijn partij. De BPA had een motie ingediend die verder ging. ,,GymXL zegt niet uit de voeten te kunnen met de 1/3-regeling omdat de vereniging dan zelf nog 5 ton moet ophoesten. Misschien valt GymXL daarom te helpen met een renteloze lening", lichtte hij de motie toe. Die kreeg verder echter alleen de steun kreeg van SP en Jouw Amersfoort (JA).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie