Mooi weekend voor Amsvorde

24 september 2008 om 00:00 Nieuws

Na drie duels heeft Amsvorde zich bij de ploegen gevoegd die tot de serieuze kanshebbers op het kampioenschap van de vierde klasse gerekend mogen worden. Om de race met de twee andere nog ongeslagen titelkandidaten (VVZA en Zwaluwen Utrecht) te kunnen volhouden, moet de formatie van trainer Fillie Kraak wel uit een ander vaatje tappen dan afgelopen zondag tegen KVVA het geval was.

Harmsen matchwinner tegen KVVA AMERSFOORT - Amsvorde heeft een fraai weekend achter de rug. Hoogtepunt op Nimmerdor was zondag de uitreiking van de nieuwe presentatiegids voor het seizoen 2008/2009. Maar daarmee was de koek niet op. De nog ongeslagen hoofdmacht van de Amersfoortse voetbalclub bleef in de stadsderby tegen KVVA aan de goede kant van de score (1-0) en boekte daarmee de derde zege op rij. De vreugde werd vergroot door een overwinning (3-0) van het tweede team, de eerste in de nog prille competitie.

door Balt Gmelig

Voor de naar schatting 500 toeschouwers lieten de spelers van de thuisclub te weinig zien maar wel voldoende om als verdiende winnaar van het veld te stappen. KVVA had te weinig in huis om het Amsvorde echt lastig te maken. Alleen in de tweede helft toen Amsvorde inmiddels een 1-0 voorsprong had genomen, werden de gasten af en toe gevaarlijk.

In de eerste 45 minuten waren de hoogtepunten schaars. De beste kans op een doelpunt in de eerste helft kreeg Jeffrey van de Wijngaard. De zoon van Amsvorde-verzorger Marcel verscheen alleen voor KVVA-doelman Marco Veenendaal die zich echter niet liet passeren.

Na rust kwam er meer leven in de brouwerij. Amsvorde nam geen genoegen met een gelijkspel en werd steeds gevaarlijker. Na een minuut of twintig stond Franklin Harmsen aan de basis van een mooie aanval. Hij zette Tijn Israel aan het werk. Op een hoge voorzet van de middenvelder had de KVVA-defensie geen antwoord waardoor Eelco Daemen de kans kreeg goed uit te halen. Via de handen van Veenendaal belandde de inzet van de oud-KVVA’er op de bovenkant op de lat.

Niet veel later kon de aanhang van de thuisclub toch juichen. Na een snelle uitval behield Daemen goed het overzicht. Hij bediende de vrijstaande Harmsen op maat. De spits verscheen alleen voor Veenendaal en gaf de sluitpost geen schijn van kans: 1-0.

Na de openingstreffer ging KVVA meer risico’s nemen om de gelijkmaker te kunnen produceren. Het duel werd er niet saaier op. De toeschouwers zagen twee aanvallende ploegen die er allebei niet meer in slaagden tot scoren te komen. KVVA’er had de gelijkmaker op zijn schoenen maar zijn inzet werd door invaller Ibo Pancar van de doellijn gehaald. Aan de andere kant verzuimden Daemen en Harmsen de score op te voeren. De Soesterbergse scheidsrechter Jan Waale liet nog elf minuten langer doorspelen maar ook in die extra tijd werd niet meer gescoord.

Hoogland - ‘t Gooi 5-1

Ondanks het dorpsfeest in Hoogland was sportpark Langenoord zondag druk bezocht voor de wedstrijd tussen Hoogland en ‘t Gooi. Ronald Heerschop, trainer van Hoogland, had zijn ploeg op twee plaatsen gewijzigd vergeleken met de week ervoor. Luuk Voorburg en Willem Eijbergen zaten op de reservebank. Hun plaatsen werden ingenomen door Florian Lammers en Roy Tomassen.

Na de aftrap was ‘t Gooi al snel gevaarlijk met wat lange ballen. Na een overtreding van Erwin Hermsen mocht ‘t Gooi een vrije trap nemen. Doelman Sebastiaan Bruins werd verrast door een Hilversummer die de bal niet voor gaf maar direct op het doel schoot. Het leer verdween in de kruising van het Hooglandse doel: 0-1.

Na een kwartier kon de eerste vlot lopende aanval van Hoogland worden genoteerd. Na een goede combinatie tussen Dick Kreijne en Ronald Buitink ontving Kevin Heideveld de bal. Hij werkte het leer achter de keeper van ‘t Gooi: 1-1. Hoogland ging daarna goed door. Na een overtreding ongeveer vijf meter buiten de 16 meter namen Tomassen en Dave Dekker plaats namen achter de bal. Tomassen nam de vrije trap en deponeerde het leer knap over de muur en buiten bereik van de keeper in het doel van ‘t Gooi: 2-1.

De voorsprong bracht de rust terug in het team van de Hooglanders die na de voorsprong naar een opening in de verdediging van ‘t Gooi bleven zoeken. De gasten konden er aanvallend niet veel meer tegenover zetten. Na 35 minuten speelde Heideveld de bal te zacht op Dekker. Een verdediger van ‘t Gooi kon de bal onderscheppen. Hij kreeg het leer echter niet goed weg. Lammers ontving de bal en haalde hard uit: 3-1. Met deze stand gingen beide teams de rust in.

Na rust was Hoogland niet helemaal wakker en moest Bruins al snel aan de bak nadat een aanvaller van ‘t Gooi op hem afkwam. De doelman stopte de bal goed. Meteen daarna knalde Heideveld de bal op de paal waarna Dekker de rebound benutte en Hoogland op een 4-1 voorsprong zette.

Hoogland bleef de aanval zoeken om de voorsprong uit te breiden en dat lukte ook. In de 50e minuut liep Tim Krux op snelheid een paar spelers van ‘t Gooi voorbij. Hij behield goed het overzicht en zette Tomassen aan het werk. De spits hield het hoofd koel en schoot de bal knap langs de doelman en een op de doellijn staande verdediger: 5-1.

Hoogland kreeg nog diverse kansen maar zij kwamen niet verder dan vijf doelpunten. ‘t Gooi kreeg ook nog een paar goede kansen om het verschil te verkleinen maar dankzij goed keeperswerk van Bruins lukte dit niet, tot de laatste minuut aanbrak. Na een overtreding van Buitink die tijdens een kopduel zijn tegenstander tegen de grond werkte, kon Bruins de toegekende strafschop niet keren. Zo kwam er een uitslag van 5-2 op het scorebord en werd Bruins terecht tot ‘man of the match’ uitgeroepen.

Voor Hoogland breken nu zware weken aan. Zij krijgen achtereenvolgens met SMVC Fair Play, DHSC, Houten en CDW te maken. Hoogland staat nu op een vierde plaats en zal de komende weken moeten laten zien dat ze dit seizoen voor de bovenste plaatsen willen gaan.

Achterveld - HVC 0-2

HVC moest zondag naar Achterveld om daar tegen de plaatselijke SVA te spelen. Gesterkt door de goede resultaten van de vorige twee wedstrijden trad HVC vol goede moed aan op het Kerstens Sportpark.

HVC nam gelijk het initiatief en wist Achterveld al snel in de problemen te brengen. Op het middenveld heerste HVC en met de snelle balcirculatie van de gasten had Achterveld het moeilijk. HVC bleef geconcentreerd spelen en kreeg al snel de eerste kansen. Zo was Geoff de Lange dichtbij een doelpunt toen hij de bal na een slimme bal over de verdediging ontving. Hij wist echter niet te scoren.

De spitsen van HVC vormden een ware plaag voor de Achterveldse defensie. Het was dan ook wachten op het eerste doelpunt. Die treffer viel in de 19e minuut. Na een hoekschop van Willem Teunissen draaide de bal de vijf meter in. De Lange fungeerde als bliksemafleider waardoor Wim Schievelt kans zag de bal langs de doelman van Achterveld te werken: 0-1.

HVC besloot daarna om niet achterover te gaan leunen maar om door te drukken. Na een lange pass werd de bal door Henk Baum op het doel gekopt. Een verdediger kopte het leer voor de voeten van Jeroen de Smalen die niet aarzelde en doeltreffend uithaalde. De scheidsrechter had echter al voor een overtreding gefloten. De Smalen kreeg van de arbiter een gele kaart gepresenteerd.

Achterveld probeerde met lange ballen tot succes te komen. De HVC-verdediging, met Schievelt en Mark van Wijngaerde in het centrum, gaf echter geen krimp. Een kwartier voor rust moest HVC een tegenvaller incasseren. Wegens natrappen kreeg Willem Teunissen een rode kaart.

Na rust bleek HVC met tien man sterk genoeg om Achterveld regelmatig onder druk te zetten. Spits Baum was dicht bij een doelpunt. In de 76e minuut diende HVC de thuisclub de genadeklap toe door opnieuw uit een hoekschop te scoren. Schievelt was opnieuw de schutter. Met een 0-2 voorsprong speelde HVC de wedstrijd goed uit.

Zwaluwen - Hooglanderveen 4-2

Dat Hooglanderveen afgelopen zondag te maken had met een zeer balvaardige en aanvallend voetballende tegenstander, werd al snel in Utrecht duidelijk. Na APWC en VVZA vormde Zwaluwen Utrecht de derde zware dobber op rij voor de manschappen van trainer Bert van den Brom. Waar ze tegen de vorige twee teams hard onderuit gingen, werd er tegen de koploper bij vlagen behoorlijk gevoetbald. De individuele klasse van de Utrechters gaf uiteindelijk de doorslag: 4-2.

Het zit de Veners ook niet mee. De ploeg van Van den Brom, die net weer komt kijken in de vierde klasse, moet het al wekenlang zonder sterkhouder Pieter van de Hoef doen en tot overmaat van ramp raakte ook topschutter Menno Rodenburg voor het treffen met Zwaluwen Utrecht geblesseerd. Maar met een flinke dosis strijdlust gooiden de Veners de schroom van zich af in de beginfase van het duel, hoewel de technisch vaardige Utrechters wel de bovenliggende partij waren.

Na een kwartier werd dit overwicht omgezet in een doelpunt. Een speler van de thuisploeg mocht de bal uit een vrije trap ongehinderd inkoppen: 1-0. Na dat doelpunt kregen de gasten iets meer grip op de wedstrijd. Vooral Benjamin Gouverneur had de gelijkmaker op z’n voeten, maar de spits raakte het leer verkeerd toen hij alleen op de doelman afging.

Na rust drongen de Veners nog meer aan, hoewel de Utrechters vooral voorin levensgevaarlijk bleven, met veel snelheid en techniek. Na vijf minuten had Hooglanderveen-aanvoerder Menno Lodeweges moeten scoren, maar hij verzilverde de perfect genomen vrije trap van Nick Kreijne van dichtbij niet.

Daarna maakte de individuele klasse van Zwaluwen Utrecht het verschil. Na fabuleuze acties liep die ploeg uit naar een 3-0 voorsprong. Maar het keurkorps van Van den Brom liet het hoofd niet hangen en vocht voor z’n laatste kans. Het doelpunt van Gouverneur die een fraaie voorzet van Erik van Dam strak binnenkopte, was dan ook verdiend: 3-1.

Niet lang daarna gooide de thuisploeg het duel echter in het slot, na een fraaie actie: 4-1. Spelmaker Ed van Leenen zorgde vijf minuten voor tijd nog voor de 4-2, na een fraaie combinatie tussen Van Dam en Cor Pietersen, maar daar bleef het ook bij. Nu de Veners de sterkste tegenstanders in de vierde klasse heeft gehad, kan de gepromoveerde ploeg met opgeheven hoofd écht aan de competitie beginnen.