Van Vathorst naar Zuid-India

17 september 2008 om 00:00 Nieuws

Ietwat verlegen zitten de twee meiden naast elkaar aan tafel. Voor hen ligt een dossier met gegevens van de 21 kinderen die momenteel wonen in King’s kids home, het weeshuis dat dankzij stichting Ho Stop! tot stand is gekomen na de tsunami in 2004. ,,Het gaat niet alleen om weeskinderen”, verbetert Misja. ,,Er wonen ook kinderen wiens ouders geen geld meer hebben om voor hen te zorgen. Andere kinderen hebben hun ouders juist verlaten omdat ze mishandeld werden.”

Twee meiden gaan strijden tegen armoede VATHORST - Zou u het roer omgooien en verhuizen van het rijke Nederland naar het arme zuidoosten van India? Op 9 september vertrokken Misja Koops en Jeanet Veldsema voor drieënhalve maand naar het kleine dorpje Puddupattinam, om mee te helpen aan het verbeteren van de levensomstandigheden.

door Peter Koelewijn

De meiden leggen uit hoe, dankzij alle donaties die kwamen na de vloedgolven, veel slachtoffers nieuwe woningen kregen van de regering. ,,Maar voor de rest is er nog steeds weinig in Puddupattinam”, aldus Jeanet. ,,De mensen in India zijn heel schoon op zichzelf. Helaas wonen ze vaak in smerige omstandigheden. Normale alledaagse dingen zoals tandenborstels en tandpasta hebben ze daar gewoon niet.”

De eerste twee dagen na aankomst verblijven de meiden nog in Chennai, een stad op zesenhalf uur rijden van het kleine dorpje. Daar kopen ze spullen en proviand in voor de inwoners van Puddupattinam. Het maximale gewicht dat ze mee mogen nemen in het vliegtuig is twintig kilo. Misja en Jeanet nemen dus alleen de belangrijkste dingen mee.

Naast veel persoonlijke spullen moeten ze ook hun familie achterlaten. ,,Natuurlijk vonden ze het niet leuk”, zegt Misja. ,,Toch ben ik blij dat ik dit als eindproject voor mijn studie kan doen. Een jaar geleden kon ik niet afstuderen vanwege een knieoperatie die ik moest ondergaan door een ongelukje met voetbal. Ik wist al dat ik naar het buitenland toe wilde, maar wij kwamen via een klasgenoot over dit project te weten. Haar ouders werken namelijk ook mee aan het project. En nu helpen wij mee door de kinderen de Engelse taal te leren.”

Jeanet en Misja twijfelen er niet aan dat het een ingrijpende reis wordt. Wel geven ze aan al aardig wat ervaring te hebben met ‘complete armoede’. Ze zijn eerder met een schoolproject naar Guatemala afgereisd. Jeanet: ,,Toen waren we wel met een grotere groep mensen. In King’s kids home werken drie mensen uit de omgeving. Er zal wel geregeld gecontroleerd worden hoe het met ons gaat, maar voor de rest ligt het dorp vrij afgelegen. Ik geloof wel dat het aan een rivier ligt, wat dan ook meteen de belangrijkste verbinding is.”

Doel van het project is om de levensstandaard van de mensen in Puddupatitnam te verhogen. Uitgangspunt is dat de dorpelingen na het project weer zelfstandig kunnen verder leven. Wat Misja en Jeanet zouden doen als een kind bij hen komt en om geld komt bedelen? Er wordt lang nagedacht. Misja: ,,Dan geef ik hem liever een broodje, want je weet niet wat ze met het geld gaan kopen, of misschien moeten ze het allemaal aan hun ouders afgeven.”

Misja en Jeanet bevinden zich momenteel al in Puddupattinam. Over drieënhalve maand zullen ze weer terugkeren naar Vathorst

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie