‘Het is moeilijker dan het lijkt’

6 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

Drie jaar geleden besloot hij er zijn droomberoep van te maken. Stemacteur achter de schermen. ,,Alhoewel, een nieuwe trend is dat je in beeld moet komen. Zo moest ik live action acteren in filialen van Ikea gedurende een paar weken en was ik bij een opening van een bedrijf in Heteren te zien in het pak van meneer De Uil, met de stem die erbij hoort.” Hij herinnert zich dat hij vroeger al bekende mensen of collega’s nadeed. ,,Dan dachten ze een bekende stem te horen en was ik het”, grijnst de stemacteur.

Walt Disneyfilm grote ambitie stemacteur AMERSFOORT - Meneer de Uil, Gert Jan Dröge, Paul Jambers, een sjieke dame, een oude man, zwoel of hard. Voor de 28-jarige Marcel Hesseling is niets te dol. Als stemacteur weet hij alles en iedereen te imiteren. Sinds hij besloot met zijn stem zijn geld te gaan verdienen is hij als voice-over onder meer te horen in commercials, bedrijfsfilms, spotjes, telefooncentrales en games. ,,Heel veel mensen hebben deze ambitie. Ze denken vaak, dat doe ik er wel even bij. Maar het is moeilijker dan het lijkt”, legt Hesseling uit.

door Bert Vos

Sinds hij zich als stemacteur presenteert op zijn website, ingeschreven staat bij stemmenbureaus en zijn portfolio zich alsmaar uitbreidt, heeft hij steeds meer klussen. ,,Veel mensen beseffen het niet. Maar zodra je ’s ochtends uit je bed stapt en de radio of televisie aanzet, hoor je al snel een voice-over. Reclame, spotjes, telefooncentrales, videospelen, tekenfilms, presentaties. De hele dag hoor je wel ergens een stemacteur. Er is heel veel werk op dit gebied. Maar het is niet voor iedereen weggelegd. Elke maand komen er vier of vijf bij, maar elke maand verdwijnen er ook weer net zoveel.” Ondanks de hevige concurrentie ervaart hij wel een onderlinge solidariteit. ,,Ik kan bij mijn collega’s altijd terecht voor hulp en advies.”

Marcel groeide op in Amersfoort en werd door zijn leraren bestempeld als verlegen. Maar wanneer hij op het podium staat is hij ineens iemand anders. Brutaal en in zijn element als hij mensen kan vermaken zoals bij een jaarlijks terugkerende playbackshow. Jaren later staat hij met een rapgroep op podia in het hele land. En weet hij ineens zeker waar zijn roeping ligt. Entertainen.

Als de groep uit elkaar valt, wordt hij door een journaliste geïnterviewd voor haar scriptie en zij zet hem op het juiste spoor. ,,Je hebt een prettige stem om naar te luisteren. Waarom zet je die niet op internet. Daar is vast vraag naar”, adviseert ze hem. ,,Na anderhalve maand had ik al mijn eerste opdracht. Paul Jambers nadoen bij een optreden van een discjockey in België. Kort daarna kreeg ik een mevrouw van een reclamebureau aan de telefoon die vroeg of ik diezelfde Jambers niet voor McDonald’s wilde doen. En zo is het balletje gaan rollen.

De grootste ambitie van de Amersfoorter is de achtergrondstem zijn bij een grote tekenfilm, van bijvoorbeeld Walt Disney. ,,Dat is namelijk iets waar elke stemacteur van droomt. Maar dat is een zeer besloten wereldje van bekende acteurs waar je erg moeilijk tussen komt.”

u www.marcelhesseling.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie