Nieuwe aanpak geweld tegen ambtenaren

5 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

WOUDENBERG - De gemeente Woudenberg gaat gebruikmaken van twee nieuwe VNG-instrumenten om het geweld tegen ambtenaren aan te pakken. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

Omdat jaarlijks één op de vijf medewerkers in een publieksfunctie te maken met agressie of geweld, heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) haar leden geïnformeerd dat er nieuwe methoden zijn om de agressie tegen te gaan. De gemeente Woudenberg gaat in elk geval gebruik maken van de 'Arbocatalogus agressie en geweld' en het Gemeentelijk Incidenten Registratiesysteem (GIR).

De 'Arbocatalogus agressie en geweld' omvat een integrale aanpak van agressie en geweld. Ook bevat het een uitgebreid oplossingenboek met praktijkvoorbeelden en diverse maatregelen die een gemeente kan treffen. Daarbij wordt ingegaan op de hele keten: preventie, beperken van het incident en het afhandelen van een incident. Aan bod komen onder meer veilige werkprocessen, veilige werkplekken, huisregels voor burgers in gemeentelijke gebouwen, gedragscodes voor medewerkers, voorlichting en training van medewerkers, alarmprocedures, collegiale steun en samenwerking met politie.

De landelijke invoering van het Gemeentelijk Incidenten Registratiesysteem (GIR) is afgesproken binnen de CAO. De registratie van alle agressie-incidenten is in de eerste plaats een startsignaal voor opvang en nazorg van de betrokken werknemers. In de tweede plaats is de registratie van belang om over te kunnen gaan tot aangifte en het verhaal van schade. Ook geeft het melden en registreren van incidenten inzicht in aard, omvang en achtergrond van incidenten. Op deze wijze kunnen gemeenten hun eigen beleid boordelen op effectiviteit en dit zonodig bijstellen.

Deze twee instrumenten zijn door hun achtergrond, te weten arbowetgeving en CAO-afspraak, niet vrijblijvend en moeten dus door alle gemeenten worden overgenomen. Twee andere aanbevelingen, het 'Belevingsonderzoek veiligheid, agressie en geweld' en de landelijke norm, zijn door het Woudenbergse college niet overgenomen. Dit vanwege de onvoldoende capaciteit van het ambtelijk apparaat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie